Kraj agonije se nazire: Ugašeno 70 posto požara na telu deponije Duboko kod Užica, termovizijski dronovi locirali žarište     ·     Oni imaju preko 50 godina ali bez problema pešače na stotine kilometara: Igor, Novica i Ostoja krenuli peške od Romanije do Krfa, žele da pomognu izgradnju kampa Svete Srbije (FOTO)(VIDEO)     ·     Ne zanima ih cena goriva, oni voze - na struju: Na Zlatiboru na deset lokacija postavljeni punjači za električna vozila, punjenje na nekoliko njih potpuno besplatno     ·     Vodeni topovi i jake sirene: Vatrogasci iz Podgorice kolegi priredili nesvakidašnji ispraćaj u penziju, ovako svoj radni vek završavaju samo pravi heroji (VIDEO)     ·     Tragedja u Valjevu: Nastradao mladić star 18 godina kad je vozeći automobil sleteo sa puta i udario u drvo, jedan dečak teško povređen     ·     Upadao u stanove kroz otvorena balkonska vrata i prozore pa nosio sve što se našlo pod rukom: Razbojnik uhašen u Budvi zbog tri teške krađe     ·     On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni: Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka i kaže - mladi neće ovo da rade, čim uprljaju malo više ruke idu na izlazna vrata (FOTO)     ·     Počeli radovi na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni     ·     Za 12 sati na putevima u Srbiji poginulo 5 osoba     ·     U Horgošu uhapšene četiri osobe     ·     Ne mogu stići da proizvedu koliko im traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Pet botaničkih bašta postavlja se na planini Zlatar: Fantastične vesti za sve ljubitelje popularne srpske planine, ovog leta uživanje u novim sdržajima     ·    


Autor: RINA.rs


Одлична вест за белоглаве супове на Пештеру: На хранилиште током године изнето 20 тона анималног отпада (ФОТО)


Сјеница – У Специјалном резервату природе „Пештерско поље“  у Сјеници направљено је велико хранилиште за белоглаве супове, на које је од фебруара ове године изнето преко 20 тона анималног отпада. Ово хранилиште једно је од најсавременијих на Балкану и за кратко време направљене су велике уштеде у рециклажи сточног отпада.

„Пештерски крај богат је стоком и док није дошло до изградње хранилишта јављао се велики проблем, јер сточари нису имали куд са угинулим животињама. Махом су завршавале на дивљим, несанитарним депонијама. Сада  ми угинулу стоку транспортујемо на хранилиште и на тај начин белоглави супови имају обзебеђену храну, што је нарочито важно током зимског периода када је могућност да се прехране у природи доста смањена. Бенефити од овог хрнаилишта су изузетно велики и значајни како за сточаре, тако и за белоглаве супове, али и за локалну самопураву“, изјавио је за РИНУ, Милорад Бабић чувар заштићеног подручја.

На територји општине Сјеница тренуно се налази између 200 и 250 парова белоглавих супова, што ову популацију на овом подручју чини изузетно густом. Екипа Фондације за заштиту птица посетила је Специјални резерват природе ′′ Пештерско поље ′′ и хранилиште, а  са управником је договорена будућа сарадња на моноторнигу белоглавог  супа.

„Ово је одличан пример и за друге општине које имају проблема са рециклажом сточног отпада. У Србији се годишње генерише 273.000 тона сточног отпада од чега мање од 20% заврши у спалионицама, док остала количина "нестане" на дивљим, нелегалним и неуређеним депонијама и недоступна је суповима. Можда део решења за чистију Србију могу да буду "чистачи природе" - белоглави супови?“, наводе у Фондацији за заштиту птица грабљивица.

РИНА

 


26.10.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO