Букове шуме на Тари номиноване за УНЕСКО Листу светске природне баштине расту на око 2.000 хектара: Локалитети Звезда и Рача понос српске планине (ФОТО)

Бајина Башта – Након што су се средњовековни стећци који се налазе у долини реке Дрине код Бајине Баште, нашли на листи Светске културне баштине, сада би се на још једној сличној могле наћи и букове шуме које расту на нетакнутим падинама планине Таре. Букове шуме у оквиру националних паркова Фрушка гора, Тара и Копаоник номиноване су за добра светске природне баштине УНЕСЦО-а и Србија ће са још 12 европских земаља бити уврштена у склоп прекограничног добра “Древне и нетакнуте букове шуме Карпата и других региона Европе”.

„На Тари су номиноване компоненте Звезда и Рача на површини од око 2000 хектара. Звезда садржи једну од ретких преосталих популација Панчићеве оморике у кањону реке Дрине у реликтној шумској асоцијацији букве, јеле и смрче. Компонента Рача обухвата реликтну шумску подасоцијацију букве и ораха у најнижем делу клисуре реке Раче. Ове компоненте се већ налазе у оквиру постојећих локалитета првог степена заштите који подразумевају строгу заштиту тако да практично неће бити измена у режиму управљања коришћења“, рекао је Драгић Караклић директор Националног парка Тара.

11.11.2020.


Fotografije