Михајловићева: Енергетском транзицијом до зелене енергетике

“Kао што смо у транспорту успели да постанемо транзитни коридор, исто тако ћемо учинити све да Србија буде енергетски коридор и незаобилазна рута у преносу енергије. Велике су могућности у овом сектору и циљ је да обезбедимо довољно струје, гаса, деривата у топлотне енергије”, изјавила је за РТС потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић.

Михајловићева је рекла да је реч о неколико важних инвестиција у сектору рударства и енергетике.

“Између осталог и изградња три хидроелектране на Дрини, вредне пола милијарде евра, изградња гасовода Ниш-Димитровград, Трансбалканског коридора.  Завршавамо Kостолац Б3, радићемо повезивање преносне мреже. А све у циљу да изградимо довољно капацитета за производњу електричне енергије која није на угаљ. То се у енергетици зове транзиција, да производња ел. енергије буде зелена и да што мање утиче на животну средину. Све ХЕ које будемо градили представљају део зелене енергије. Нису то само мини хидроелектране, ту су и геотермалне енергија, соларна, енергија биомасе и да покушамо когенерацију у производњи електричне и топлотне енергије. Али и да учинимо више у енергетској ефикасности и да више користимо обновљиве изворе енергије”, изјавила је она.

Потпредседница Владе додала је и да је за цео регион неопходна енергетска стабилност и сваки произведени киловат електричне енергије.

“Наш регион мора бити зеленији и енергетски стабилнији и важно је да сви заједно радимо више на зеленој агенди. То је важно и за Релублику Српску и за Босну и Херцеговину. Дрина је река на којој могу да се направе ове хидроелектране, а изградња прве од три “Бук Бјела” почеће 2021. године”, рекла је Михајловићева.

РИНА

 

 

14.11.2020.


Fotografije