Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Овако се мештани Видове опраштају од свог вољеног патријарха: Запаљене свеће испред цркве посвећене њему у част, Иринеј желео да то буде скромна грађевина без скупих детаља (ФОТО)


Чачак - Након тешке вести која је погодила мештане Видове, због одласка највећег човека у историји овог краја, људи тихо долазе испред цркве коју су у његову част подигли и пале свеће.

Патријарх Иринеј задњи пут у свом родном селу боравио је 14. августа ове године  када је обишао радове на изградњи цркве која ће највероватније по његовој жељи бити посвећена Успењу пресвете Богородице, а њену изградњу помогао је верујући народ.  

„Наш патријарх, али пре свега ујак и рођак био је задовољан дрвеном црквом коју смо изградили њему у част. Инсистирао је да светиња буде што скромнија и да се не размећемо скупим детаљима, а једина жеља била је да се испред цркве надогради трем што смо ми и учинили“, рекао је за РИНУ, Слободан Ковачевић његов сестрић.

Родна кућа патријарха Иринеја налази се на 300 метра од места где је саграђена дрвена црква, a богомоља је почела да се гради 2015. године.

„Рођак Драган је поклонио овај плац и почели смо да крчимо од првог дана овде. Преко три - четири метра је земља била нижа, дуго смо чекали дозволу за радове јер је пољопривредно земљиште, требало је добити папире да постане грађевинско. Патријарх је радо прихватио ту причу, људи су одмах притекли у помоћ да дају прилоге, и у трнспорту и у новцу. Грађу су нам поклониле `Србијашуме` са Голије,”, рекао је Слободан.

Радова на овој сеоској цркви прихватио се проверени мајстор, професор Фалултета техничких наука у Крагујевцу, др Милош Радовановић који је до сада пројктовао 12 наших цркава.

 „Црква има око 90 квадрата, припада реду мањих, скромна и по материјалу и по свему, али смо се трудили да на архитектонски и на други начин добије једну фину духовну димензију какву заслужује”, изјавио је проф. др Милош Радовановић.

Градњу цркве на обронцима Каблара личним прилозима помогли су и председник Србије, Александар Вучић и члан председништва БиХ, Милорад Додик.

РИНА


20.11.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO