Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Варошица која је међу првих пет добила струју у Србији: Сијалице у Ивањици сијале пре много већих градова, сименсова турбина стигла на воловским колима (ФОТО)


Ивањица - И док је струја за већи део Србије бил мисаона именица, у малој варошици на обали реке Моравице још почетком 20. века светлеле су сијалице. У центру Ивањице 1911. године почела је са радом Мала Хидроцентрала, која се сматра једном од најстаријих у Србији. Струја произведена у овој хидроцентрали служила је за осветљавање приватних кућа, улица и локала, a хидроцентрала у Ивањици подигнута је захваљујући визији и прегалаштву 11 трговаца и предузимача.


"Струја је у варошицу са 1.100 становника уведена је само двадесетак година после Њујорка и 18 после Београда, а пре многих великих градова. Ивањичка хидроцентрала је и данас у употреби, а колико је квалитетно урађена говори податак да осим најнужнијег годишњег одржавања и ремонта извршеног 1987. године, није претрпела никакве кварове и хаварије, нити је било потребе за неким значајнијим улагањима. Сада хидроелектрана годишње производе струје колико је Ивањици потребно за два дана", рекао је за РИНУ, Милоје Остојић из Турисстичке организације Ивањица.


Мала Хидроцентрала на Моравици градила се четири године. Зграда електране била је приземна, а касније су јој надограђена два спрата. У њој је уграђена турбина снаге 205 кс, која је погонила генератор произведен у фирми "Сименс", а њен транспорт до мале српске варошице био је изузетно компликован.


"Опрема је из Беча стигла возом до Крагујевца, а онда је натоварена на воловска кола и тако седам дана путовало се до Ивањице. Када је турбина стигла, то је био велики празник за све Ивањичане и многи су од њих пожелели да виде ово чудо. Долазили су и обилазили радове на изградњи, а дан кад су засветелеле прве сијалице остаће заувек црвеним словима уписане у историји Ивањице, јер сви су поносни да је баш њихово место добило струју међу првих пет у Србији. Касније су они богатији почели да уводе струју и у своје куће, а кроз центар су постављене бандере са сијалицама", каже Остојић.


Зграда старе хидроцентрале пре пар година је реконструисана, потпуно је промењена кровна конструкција, а као део Старе чаршије проглашена је за непокретно културно добро од великог значаја. У њеној близини налазе се парк, акумулационо језеро и водопад, који је и својеврсан симбол општине Ивањица.


РИНА


29.11.2020.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO