Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·    


Autor: RINA.rs


Велико браво за ове жене: Задругарке из Прибоја на дубоком минусу засадиле шипурка на површини од 0,7 хектара


Прибој/Рудо – Ни дубоки минус од 5 степени није зауставио чланице удружења Луна и новосноване задруге „Креативна визија“ да изврше садњу шипурка на површини од 0,7 хектара, на парцели коју су изнајмили од Општине Рудо. 

У помоћ колегиницама притекле су жене из Опште пољопривредне задруге из Братунца. Кренуле су у 5 ујутро и возиле три и по сата како би стигле на време помоћи колегиницама у садњи шипурка. 

Да би се све радило на професионалан начин CARE International  је ангажовао и агронома, стручњака за подизање засада уз чију подршку су вредне жене обавиле садњу. У плану је већ наредне године да се изврши прва прерада сакупљених плодова.

„ У досадашњем раду задруге „Креативна визија“, производи од малине  пласирају се преко ПЗ Увац Рудо, и налазе се на продајним местима у Меркатору (Сарајево и Бања Лука), продавници ПЗ Увац Рудо, неколико локала и продавница и ту се појављују као производи ПЗ Увац Рудо.  Остале производе пласирају преко НВО Луна у 2 етно ресторана, Вишеградске куће, личним контактом и на сајмовима. Стратегија је да се производи са властитом радном снагом и сировином те оствари ценовна конкурентност на тржишту на тај начин“,  каже Светлана Вуковић.

Ове вредне жене производе сокове, матични сок, слатке намазе и слатка од ароније, купине, шљиве, дуње, руже, борових иглица, маслачка, као и низ других производа. 

РИНА


05.12.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO