Алпинисти чувају и брину о прузи Београд – Бар: Осам сати дневно проводе везани ужетом и висећи над неприступачним косинама (ФОТО)

Прибој – Барска пруга једна од најважнијих саобраћајница, пролази кроз иузузетно неприступачне пределе, а да се железнички  од Београда до Врбнице могао безбедно да се обавља, свакодневно о прузи брине 11 алпиниста. Они су радници Деонице за одржавање косина при “Инфраструктури железница Србије”. Задатак им је да уклоне камење и шибље са падина надвијених над пругом, да очисте косине и тако спрече појаву одрона.

Некада је овај посао радило више стотина запослених железничара, а само на потезу од Златибора до Прибоја пругу је одржавало 175 радника. Сада их је ангажовано свега 11. Нису се школовали за то, али су прошли специјалну алпинистичку обуку и беспрекорно усавршили занат којим се баве.

Мишко Голочевац (55), шеф Деоница за одржавање косина, уједно и најстарији алпиниста међу железничарима, каже да се његов тим стара о безбедности пруге дуж целе деонице од Београда до црногорске границе у месту Врбница. Он наводи да је због конфигурације терена и великих косина најкритичнији део пруге на потезу од Златибора до Бродарева.

01.01.2021.


Fotografije