Једини наследници чувеног швајцарског форензичара су Срби: Никола и Мирјана и данас чувају икону коју је Арчибалд Рајс добио на Солунском фронту (ФОТО)

Горњи Милановац – Човек који је задужио Србе, чувени форензичар који се истакао радом на истраживању злочина над срспким становништвом у време Првог светског рата, др Арчибалд Рајс, показао је и доказао колико је волео нашу земљу и колико ју је познавао, као и све особине нашег народа. А, његови једини наследици су управо Срби, брачни пар Гачић, Никола и Мирјана из Горњег Милановца.

„Арчибалд Рајс се није женио, побратимио се са својим пријатељем Алфредом Фавром, који је имао четворо деце, а у Рајсовом тестаменту којим он оставља све управо Алфредовој  деци, наводи се да онај који буде његов наследник мора бити ожењен Српкињом. Троје Фаврове деце су умрли веома млади и остао је само син Димитрије, који је у Швајцарској упознао моју тетку и оженио се. Њих двоје нису имали деце и након њихове смрти, ја сам постао једини правни наследник чувеног Арчибалда Рајса. Пре десетак година кад је тетка умрла, дошла су два човека и саопштила ми да сам га ја наследио. Ми смо живели са њом годинама уназад, тако да нисам био изненађен, али свакако је велика част и за мене и за моју породицу“, изјавио је Никола за РИНУ.

05.01.2021.


Fotografije