Pucnjava u Tutinu: Ispaljeni hici na policiju u Kopnenoj zoni bezbednosti, inspektori na nogama     ·     Odjednom je potonuo, točkovi ostali da vise u vazduhu: Prevrnuo se građevinski kamion u selu kod Čačka, završio u kanalu pored puta (FOTO     ·     Otac u Kruševcu pokušao da siluje maloletnu ćerku: Oglasila se policija     ·     Ljubiša je čovek fenomen: Iako potpuno slep vešto barata oštrim strugom, odličan je bravar i još bolji stolar (FOTO)     ·     Odigralo se u središu otpada visine 15m, rešićemo ovaj problem zauvek: Državna sekretarka otkriva kako je nastao požar na deponiji u Užicu     ·     Uhapšen mladić (20) iz Sremske Mitrovice: Policijskom službeniku prešao preko noge     ·     Ogroman poskok na Pešteru: Sabahudin se sreo oči u oči sa opasnom zmijom dugom preko jednog metra, sada ih ima njaviše jer je vreme kad se opasni gmizavci pare (VIDEO)     ·     Ovo je jedan od najstarijih areheoloških lokaliteta u Srbiji: Utvrđenje Gradina prostire se na 20 hektara i na 846 metara nadmorske visine, fascinantni prizori na vrhu Jelice (FOTO)     ·     Nepravilno sedenje i nepravilna ishrana - sve više dece u Srbiji koja imaju problem sa krivom kičmom: Ovo su prvi znaci koji ukazuju na deformitet, vežbe ključne za oporavak (FOTO)     ·     Nesreća u tunelu, poginuo muškarac: Izgubio kontrolu nad vozilom i udario u betonski zid     ·     Er Srbija pokrenula konkurs za maskotu kompanije     ·     Karambol u centru Ulcinja: Bmw-om udarao u parkirane automobile i izazvao udes, pa pobegao sa lica mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Овако Петронијевићи и даље негују српске обичаје и традицију: Ранко са своје троје деце раном зором кренуо у церову шуму, да посече бадњак (ФОТО)


Чачак –Док још није ни свануло Ранко Петронијевић из села Пријевор код Чачка пробудио је своје троје малишана, топло су се обукли и кренули у сечу бадњака у оближњу церову шуму. Данашњи дан пун је старих обичаја, а иако живимо у модерном, брзом времену, неке ствари ипак деценијама остају непромењене.

„Оно што су мене учили отац и деда, ја се трудим да пренесем на своју децу. Они су узбуђени на свако Бадње јутро и буде се пре првих петлова, спремни да са мном крену у шуму. У граду се махом бадњаци купују, али ми на селу то никад не радимо. Са пријатељима кренемо у сечу, одмеримо добар бадњак, прекрстимо се, помолимо за здравље  и оборимо га. Најважније је да крошња буде широка и разграната јер то симболизује здравље целе породице“, рекао је Ранко за РИНУ.

Одсечено Бадње дрво носи се у двориште, а дочекују га остали укућани посипајући га житом и бомбонама. Иако још увек мали, Вељко, Магдалена и Филип познају српску традицију и поштују је.

„Сачували смо ово прво дрвце које је пало кад је тата засекао Бадњак, то касније носимо кући дајемо баки како би га ставила испод шерпе да би током целе године имали добар и квалитетан кајмак“, рекла је Магдалена Петронијевић.

Домаћице спремају посну трпезу

Трпеза на данашњи дан обавезно је посна, а домаћице од раног јутра су на ногама и спремају како за данас тако и за сутрашњи велики празник. Младена Гојковић из Чачка присећа се времена  када се на Бадње вече вечера служила на слами.

„Доста сламе се постави насред куће и ту се постављају сви специјалитети који се тог дана спреме. Неизбежан је тучени пасуљ, риба, салате, пите са јабукама и орасима. Цела породица се ту окупља и сви ти тањири који се тада користе се не склањају до Божићног јутра, јер се верује да свеци на своком остављају посебан знак и то се ујутру тумачи“, каже ова Чачанка.

На Бадњи дан важи веровање да се не иде у госте, а да се вече обавезно проводи у кругу породице, док се на Божић обилазе пријатељи. Ипак, овогодишњи велики хришћанкси празник биће обележен мало другачије због тренутне епидемиолошке ситуације, тако да ће „гостовање“ по кућама ипак највероватније изостати.

РИНА


06.01.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO