Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Момировић: Меморандум о разумевању у вези возних средстава наставак интезивне сарадње са Кином


Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић потписао је данас са амбасадорком НР Кине Њеном екселенцијом Чен Бо Меморандум о разумевању о сарадњи за железничка возна средства.

Овим меморандумом, потписаним између Републике Србије, „Србија Воз” а.д, и компанија „China Railway International Co., LTDˮ и „CRRC Corporation Limited”, договорена је сарадња и постављен основ за потенцијалну набавку електромоторних возова за брзине од 200 km/h, за потребе организације путничког саобраћаја на будућој прузи за велике брзине Београд Центар – Нови Сад - Суботица.

Министар Момировић је истакао да овај меморандум представља наставак Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре из 2009. године.

„Поштујући челично пријатељство између наше две државе и наша два Председника Александра Вучића и Си Ђи Пинга, уз захвалност за све што Народна Република Кина чини за Србију, овај Меморандум о разумевању у вези возних средстава представаља наставак интезивне сарадње са Кином. Овом приликом желим да се захвалим на свеукупној подршци коју пружа Народна Република Kина на ефикасној и правовременој реализацији транспортних инфраструктурних пројеката који се тренутно реализују у Републици Србији“, рекао је министар Момировић. 

Амбасадорка НР Кине Њена екселенција Чен Бо изјавила јe: ,, Кинеска и српска страна су уложиле велике напоре како би пројекат изградње брзе пруге Београд – Будимпешта непрекидно, нормално и стабилно напредовао. Последња два месеца видимо велики и конкретан напредак на градилишту. Потписивање овог Меморандума отвара нови простор наше сарадње у саобраћају. Кина има најразвијенију технологију у производњи брзих возова и кинеске компаније су спремне да деле своју високу технологију са српским партнерима и дају свој допринос економском развоју Србије. “

Сарадња договорена меморандумом биће реализована на принципима комерцијалних односа, усклађености са техничким спецификацијама интероперабилности и у складу са свим важећим домаћим и европским стандардима и прописима.

Поред тога, меморандум предвиђа и могућност сарадње на успостављању техничког центра за истраживање и развој, центра за обуку, центра за одржавање и, на крају, центра за производњу железничких возила, у складу са потребама пројеката сарадње и тржишног потенцијала, што има изузетан значај за развој железничког саобраћаја у Републици Србији и железничку пратећу индустрију у целини.

РИНА

 


06.01.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO