Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Божићни спектакл на улицама Чачка: Традициноална вожња измамила напоље на стотине грађана, ако се по јутру дан познаје – биће ово добра година (ФОТО)(ВИДЕО)


Чачак – Корона вирус није спречио дугогодишњу традицију у Чачку. Тачно у подне главним градским улицама загрмеле су сирене камионџија, тракториста, моториста и на тај начин симболично обележили најрадоснији хришћанкси празник.

Житељи западне Србије од давнина су се окупљали на трговима у градовима и варошицама, како би прославили Божић.

’Та традиција се очувала, па мештани и даље имају обичај да се нађу, провозају и у складу са народним веровањем отпочну неки посао баш на овај дан. Свако дође са чим има, трактор, коњи, мотор, па чак и са косачицом. У нашем народу година се рачуна од Божића до Божића и веровање је да какав нам буде тај дан, таква ће бити и цела година и праве се планови за следећу годину’ рекао је за РИНУ Драгиша Гавриловић из КУД - а Абрашевић.

Камионџије и тракторџије такође су продефиловале градом, гужва у саобраћају није сметала ником, а ове године  а посебну пажњу као и сваке године привукао је фијакер који се иначе не може свакоднено видети на улицима Чачка, јер се запрежу само за велике празнике.

„Желимо да бар на кратко вратимо дух старих времена кад су коњи били једино превозно средство. Вожњи се такође радују и деца, јер је то за њих непоновљиво искуство. Није нас омео овај снег, јер за Божић и треба да га има, па се онда надамо доброј години“, каже Чачанин који је на Биожић са коњима прошао главним градким улицама.

РИНА


07.01.2021.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO