Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Овако изгледа уклањање смећа на највећој еколошкој бомби у Србији: На површини воде тренутно плута 7.500 кубика разног отпада (ФОТО)(ВИДЕО)


Прибој - Механизација "Србијавода" и ЕПС-а стигла је на Потпећко језеро код Прибоја и започело се са уклањањем отпада које је донела река Лим са својим притокама и тако од природног бисера направила праву еколошку бомбу.


"Процена је да овде тренутно плута око 7.500 кубика отпадног материјала, претпостављамо да је део тежег отпада потонуо, а то ћемо проверити кад дозволе временске прилике.

Сво ово смеће које се извуче из воде ће уз поштовање свих мера и стандарда бити транспортовано на депонију Дубоко. Радиће се и прековремено, како би ово чишћење било завршено за максимално три седмице. ", изјавио је Горан Пузовић, директор ЈП "Србијаводе".


Поплавни талас из Црне Горе са собом доноси кубике смећа, а које потом иде даље низводно до Дрине, затим у Саву и на крају стиже у Београд, што потврђује вишеструку важност да се овај еколошки проблем коначно реши. У плану је постављање баријера на неколико локација дуж водотокова како би се количина долазећег отпада разбила и на тај начин касније лакше уклонила.


"Ово је краткорочно решење,а за дугороно је потребан усаглашен рад све три државе и утицање на свест људи, јер немар и одношење отпада на несанитарне депоније и наравио је ову ружну слику коју смо имали прилике да видимо у Прибоју. Послат је план споразума ресорним министарствима у БиХ и Црној Гори, чекамо одговоре и надамо се доброј сарадњи и коначно трајном решењу овог проблема, а сви знамо да он није почео од јуче", рекао је Александар Јановић, државни секретар у Министарству заштите животне средине.


Велике количине отпада који је потонуо, праве проблем раду хидроелектране на језеру Потпећ. Тренутно су на терену машине "Србијавода" и ЕПС-а, а очекује се да ће касније бити укључне и екипе локалне самоуправе, које ће помагати да се отпад уклони из својеврсних "џепова" који је бити формирани на воденој површини, приликом изгуравања смећа уз помоћ чамаца.


РИНА


11.01.2021.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO