Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·    


Autor: RINA.rs


Голија оборила све рекорде по броју посета: Најшумовитија српска планина спремно дочекала и зимску сезону, три скривена језера најпосећенији локалитети (ФОТО)


Ивањица - Голија је једна од најлепших и шумама најбогатијих планина у Србији, а због очуваности природних и културних вредности уписана је у Унескову светску листу резервата биосфере. И управо због свих ових одлика, Голија је током прошле године била једна од најпосећенијих дестинација у Србији која пружа квалитетан али пре свега безбедан боравак и одмор.

Планина је дуга 32 километра, просторно заузима око 100 хиљада хектара, од чега је око 75 одсто под заштитом државе.

„Туристи су одушевљени пре свега голијским густим шумама, бујним пашњацима, изворском водом, али осим тих природних лепота, ту је и здрава храна, љубазни домаћини и бројне активности које су из дана у дан све бројније, како би се посетиоцима омогућио активан одмор у природи”, казао је директор ТО Ивањица Јанко Грбић.

Голија је још увек туристичка непознаница, али се сваким даном обогаћује новим садржајима, а лепоте на којима природа није штедела на сваком су кораку. Међу најпосећенијим локалитетима је врх ове планине Јанков камен, као и три планинска језера, а туристи се најчешће задржавају код Дајићког.

“Језеро се налази у сред четинарске шуме, дужине је између 10 и 15 метара, а дубоко је око 3, 2 метра и за њега су везане бројне легенде”, истиче Грбић.

Зима на Голији посебна је прича, јер снега има увек у изобиљу, а стазе које је природа вајала идеалан су место за скијаше. Овде се могу направити први кораци на скијама, али шансу да покажу своје умеће имају и много искуснији скијаши.

„Ја сам научила да скијам овде на Голији у школици скијања и са другарима уживам на снегу по цео дан, играмо се грудвамо и уживамо у скијању”, каже петогодишња Сара Пурковић.

Јована Чегањац која је на Голију дошла из Ужица има само речи хвале за ски стазу јер је како каже гужва мања него на Златибору, а опет оно што је ту највише привлачи јесте пријатна и пре свега домаћинска атмосфера.

Председник скијашког клуба „Голија” Богољуб Пунишић истиче да је ове године због ситуације са корона висусом на ову планинску лепотицу дошло много више туриста него претходних година, па самим тим значајно се повећао и број скијаша.

„Задовољни су условима и самом стазом, али и временским приликама овде на Голији, јер ми снега имамо све до марта, априла”, истиче Пурковић.

Један од адута Голије су осим природе и добри домаћини који ће учинити све да одмор на овој планини буде упамћен и по квалитетној домаћој храни и удобном, али пре свега безбедном смештају.

„Наши гости свакодневно имају квалитетне оброке од производа са ових простора, а најтраженији је џем од малине. Смештај је апартманског типа и код нас углавном долазе породице са децом. Потрудили смо се да у нашој трпезарији могу да се хране само наши гости и они се поделе у две групе како би испоштовали све епидемијске мере”, нагласио је Младен Луковић чија се породица бави туризмом.

На 1400 метара надморске висине на брду Дајићи у склопу њиховог домћинства „Голијски дар” налази се кућа, са два четворокреветна апартмана, и брвнара са две четворокреветне собе, а према речима домаћина, ко једном дође увек се поново враћа.

„Код нас нема повећања цена због ситуације са ковидом, јер ми желимо да нам се гости врате и после ове ситуације са епидемијом, и заиста ево, гости који су били летос дошли су и сада, а долазе и нови и то захваљујући пре свега препоруци оних који су нашом услугом и смештајем били задовољни”, вели Луковић.

На Голији нема још увек великих хотела и најразвијенији је сеоски туризам, апартмани и бунгалови пружају угодан али пре сега безбедан боравак.

„Висока надморска висина, здрава храна, дивља пририда и смештај који омогућује свакоме потпуну приватност, обезбеђује пре свега безбедан одмор”, тврди Милоје Остојић из ТО Ивањица и додаје да су на овој планини урађени бројни инфраструктурни пројекти.

РИНА


31.12.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO