Михајловићева: Енергетска будућност Србије лежи у енергетској ефикасности, средњим и великим хидроелектранама и гасним електранама

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је енергетска будућност Србије у повећању енергетске ефикасности, изградњи средњих и великих хидроелектрана и гасних електрана.

„Тренутно, ми бацамо производњу једне термоелектране због тога што смо енергетски неефикасни, и зато је за нас енергетска ефикасност практично нови извор енергије. Све европске земље ће постепено смањивати производњу електричне енергије из угља, али то ће се одвијати постепено. Неће нико затварати термоелектране и копове, нити ће људи остати без посла. Неће ни Пољска зауставити своје термоелектране, него тек 2050. године, кад се обезбеди енергија из других извора“, рекла је Михајловићевa.

Она је додала да није будућност Србије у малим хидроелектранама, јер је реч о малој производњи и оне треба да се граде само тамо где је то заиста прихватљиво. Kроз измене закона који уређује област енергетске ефикасности, како је навела, биће основана управа за енергетску ефикасност која ће се ослањати не само на новац из буџета, него и међународних партнера и европских фондова. 

„Kроз тај фонд желимо да подржимо грађане да замене прозоре и врата, да решавамо питање индивидуалних ложишта која су међу највећим загађивачима, а да бисмо видели одређене ефекте, биће потребно најмање три године“, рекла је Михајловићева. 

РИНА

 

19.01.2021.


Fotografije