Seoba medveda na Povlen: Lovci primetili tragove krupne životinje svuda u lovištu, došle najmanje tri odrasle jedinke i njihovi mladi (FOTO)     ·     Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·    


Autor: RINA.rs


Омладина која није чекала да се врати обавезно одслужење војног рока: Марија из Краљева има само 21 годину и већ је професионални војник, устаје у пет сати ујутру да би стигла у касарну (ФОТО)


Горњи Милановац – Увек актуелно питање, да ли вратити обавезан војни рок и да ли војска заиста од дечака направи мушкарца покренуто је и почетком ове године. И док свако има своје мишљење на ову тему, а многи би дружење са униформом и пушком радо заобишли, има и оних који су се добровољно већ прикључили Војсци Србије.


Осим већ поменутих мушкараца, за одслужење војног рока, а затим и службу у маслинастим редовима често се одлучују и девојке. Марија Богавац има само 21 годину, али већ је постала професионални војник.


"Док су се моје другарице интересовале за хаљине и фризуре, ја сам највише волела униформу. Имала сам велику жељу да служим отаџбини и као да је Бог испунио моје снове и омогућио ми да будем део Војске Србије”, каже Марија за РИНУ.


Она живи у Краљеву и устаје у пет сати ујутру, како би на прозивку у горњомилановачку касарну стигла тачно у седам и рекла оно чувено “разумем команданте”.


“Имам још две рођене сестре, тата је увек желео да има сина и ја сам му на неки начин испунила жељу јер сам постала војник, па ми често у шали каже “ти си ћеро татин син””, прича Марија кроз осмех.


Женствене хаљине и ципеле на штиклу, ова млада девојка заменила је војничким чизмама, маслинастом униформом и шлемом. Како каже, у врсти су сви једнаки – и мушкарци и жене, па нема никакве привилегије.


“Војска ми је променила живот, упознала сам пријатеље за цео живот, научила се дисциплини. Са радошћу обављам све војничке задатке, и ништа ми није тешко, јер је то професија коју сам бирала за себе. У војсци се дефинитивно очеличите и психички и физички”, изјавила је Марија.


Александар Павловић, такође се добровољно пријавио на одслужење војног рока и након тога схватио да је Војска његов животни позив и да у њеним редовима жели дочекати пензију.


“Љубав према отаџбини не може да се мери са другим стварима. Дефинитивно је тачно оно уверење да војска од момка направи мушкарца. Научи нас дисплини и правим животним вредностима. Желим да напредујем и једног дана будем подофицир”, испричао је млади Павловић.


Према најновијим статистичким подацима све више Срба добровољно се одлучује да буде део Војске Србије. Оно што радује јесте да је све више младих који схавтају све бенефите уколико се одлуче да буду део тог тима.


Поред сигурне и редовне зараде, за војнике је обезбеђен и бенефициран радни стаж, здравстеван заштита за њих и целу њихову породицу. Због свега тога, иако позив за одслужење војног рока још увек не стиже на кућну адресу, данас се војници сами јављају у Војску Србије спремни да поносно носе грб и заставу наше државе.


РИНА


19.01.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO