Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Револуција у ариљским малињацима: Воћари мењају старе засаде новим безвирусним садницама – очекују одличан род прве класе тражен на светском тржишту (ФОТО)(ВИДЕО)


Ариље – У надалеко чувеном ариљском малингорју посла има свих 365 дана у години, а вредни произвођачи већ сада се спремају за нову сезону,  јер иако је прошла година била добра, свака следећа је изазов. На десетине хектара овде је посађено црвено злато, а много фактора утиче на успех. Добра цена је оно што највише занима малинаре, али док српска малина дође до продаје сељак прође много мука, јер зарадити може само ако има шта да прода, па је кавлитет засада најважнији.

„Сви ми имамо те старе засаде које су посадили наши очеви. Од њих су узимани пелцери и правили се нови. Међутим, нису се баш најбоље показали и много мање рађају него засади стари и по неколико деценија. Сада смо одлучили да у своје малињаке ставимо сертификоване безвирусне саднице и надамо се одличном резултату, јер тамо где смо већ то урадили приноси су били много већи. Наш посао је фабрика под отвореним небом, увек је неизвесан, а ми као произвођачи морамо учинити све да у време бербе заиста имамо шта да уберемо јер све остало је пропаст“, изјавио је за РИНУ, Љубиша Милијановић малинар из села Ступчевићи код Ариља.

Овај домаћин гаји малине на 40 ари, а остао је веран старом добром виламету који је посађен на 20, а на другој половини је еуросадора, која рађа у јесен па у време те бербе нема проблема са проналском радника. Његови засади сада ће бити подмлађени, а на лето очекује плодове прве класе. Поред Љубише, све је више малинара који се такође одлучују на овај потез и саде само безвирусне саднице на своје плантаже.

„У Ариљу на појединим местима постоје нови засади који су дали само 500 килограма по хектару, што је било поражавајуће. Тада су наши воћари схватили да нешто треба да мењају и да улажу у своју производњу, како би имали профит. Безвирсуне саднице, које у Србију стижу из Холадније, показале су се као идеалне за ово поднебље и дају велике приносе, изузетно високог кавалитета који одлично пролазе на тржишту. Све је више домаћина који су се на традиционалан начин бавили малинарством, а сада праве нове засаде са безвирусним садницама, јер знају да само на тај начин могу остати у производњи и бити конкуретни“, рекао је Миле Радисављевић из Atp Irrigation-a.

Куповину безвирусног садног материјала од ове године субвенционише и Министарство пољопривреде, па је цена много повољнија и квалитене саднице доступне свима, а тежњу да се малинари коначно промене своје засаде и на тај начин остваре већи профит изразио је и министар Бранислав Недимовић, приликом посете овом крају, наводећи да је ово шанса за све њих и да не би требало да је пропусте.

РИНА


27.01.2021.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO