Seoba medveda na Povlen: Lovci primetili tragove krupne životinje svuda u lovištu, došle najmanje tri odrasle jedinke i njihovi mladi (FOTO)     ·     Udaren pešak na ulazu u Ivanjicu: Muškarac (60) zadobio teške povrede glave i ekstremiteta     ·     Majka i kćerka povređene u silovitom sudaru u centru Tutina: Smrskani audi i mercedes, delovi vozila i staklo rasuti svuda po putu     ·     Jezivo nasilje u Novom Pazaru: Maskirani napadač upao u ugostiteljski objekat i nožem izbo mladića u vrat i grudi     ·     Tragičan kraj: Preminuo odbornik iz Topole koji se polio benzinom i zapalio     ·     Horor u Novom Pazaru, u pucnjavi ranjene dve osobe: Napadač ispalio hice i pobegao, povređeni odmah prebačeni u bolnicu (FOTO)(VIDEO)     ·     Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Kod Lukića i Filipovića procvetale višnje i trešnje kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)     ·     Meci završili u nogama, ranjeni muškarac otkrio da je u njega pucano iz automobila: Detalji pucnjave u Priboju, za napadačem policija i dalje traga     ·     Naoružana i maskirana lica upala u dvorište manastira, povremeno se čuju pucnji: Eksluzivne fotografije sa Kosova iz sela Banjska (FOTO)     ·     Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju     ·     Mladić iz Sjenice se utopio u Ulcinju     ·     Tanasković: Pčelarima od sledeće godine subvencije od 1.000 dinara po košnici     ·    


Autor: RINA.rs


Револуција у ариљским малињацима: Воћари мењају старе засаде новим безвирусним садницама – очекују одличан род прве класе тражен на светском тржишту (ФОТО)(ВИДЕО)


Ариље – У надалеко чувеном ариљском малингорју посла има свих 365 дана у години, а вредни произвођачи већ сада се спремају за нову сезону,  јер иако је прошла година била добра, свака следећа је изазов. На десетине хектара овде је посађено црвено злато, а много фактора утиче на успех. Добра цена је оно што највише занима малинаре, али док српска малина дође до продаје сељак прође много мука, јер зарадити може само ако има шта да прода, па је кавлитет засада најважнији.

„Сви ми имамо те старе засаде које су посадили наши очеви. Од њих су узимани пелцери и правили се нови. Међутим, нису се баш најбоље показали и много мање рађају него засади стари и по неколико деценија. Сада смо одлучили да у своје малињаке ставимо сертификоване безвирусне саднице и надамо се одличном резултату, јер тамо где смо већ то урадили приноси су били много већи. Наш посао је фабрика под отвореним небом, увек је неизвесан, а ми као произвођачи морамо учинити све да у време бербе заиста имамо шта да уберемо јер све остало је пропаст“, изјавио је за РИНУ, Љубиша Милијановић малинар из села Ступчевићи код Ариља.

Овај домаћин гаји малине на 40 ари, а остао је веран старом добром виламету који је посађен на 20, а на другој половини је еуросадора, која рађа у јесен па у време те бербе нема проблема са проналском радника. Његови засади сада ће бити подмлађени, а на лето очекује плодове прве класе. Поред Љубише, све је више малинара који се такође одлучују на овај потез и саде само безвирусне саднице на своје плантаже.

„У Ариљу на појединим местима постоје нови засади који су дали само 500 килограма по хектару, што је било поражавајуће. Тада су наши воћари схватили да нешто треба да мењају и да улажу у своју производњу, како би имали профит. Безвирсуне саднице, које у Србију стижу из Холадније, показале су се као идеалне за ово поднебље и дају велике приносе, изузетно високог кавалитета који одлично пролазе на тржишту. Све је више домаћина који су се на традиционалан начин бавили малинарством, а сада праве нове засаде са безвирусним садницама, јер знају да само на тај начин могу остати у производњи и бити конкуретни“, рекао је Миле Радисављевић из Atp Irrigation-a.

Куповину безвирусног садног материјала од ове године субвенционише и Министарство пољопривреде, па је цена много повољнија и квалитене саднице доступне свима, а тежњу да се малинари коначно промене своје засаде и на тај начин остваре већи профит изразио је и министар Бранислав Недимовић, приликом посете овом крају, наводећи да је ово шанса за све њих и да не би требало да је пропусте.

РИНА


27.01.2021.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO