Najpoularnije izletište za praznike, broj stanovnika se tada utrostruči: Ekspanzija turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, netaknuta lepota i srednjovekovni manastiri privlače goste (FOTO)     ·     Jak zemljotres pogodio Tursku     ·     Ovo će biti crnogorski Zigi: Vatrogasci-spasioci iz Nikšića po prvi put u istoriji dobili psa obučenog za spašavanje ljudi iz ruševina, Pan je stigao iz Slovenije i ima 20 meseci (FOTO)     ·     Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је дрво које у ивањичком селу Осоница нико не сме да дира: Свако ко је покушао да оскрнави храст посађен руком царице Милице - лоше је прошао (ФОТО)(ВИДЕО)


Ивањица - Најстарији становниик ивањичког села Осоница је времешни храст на врху брда који на том месту одолева вековима. Према легендама које круже овим крајем, посадила га је царица Милица повлачећи се са Косова, на њему је одавно урезан крстић и дрво се сматра за свето.


Култ веровања у свето дрвеће на нашу територији донели су Словени, та стабла не би требало сећи, нити на било какав начин људском руком упропастити. Они који би то урадили, према предању, бивали би кажњени, а неколико пута то се показало и у пракси.


"Имали смо случај овде у селу пре неких двадесетак година, када је возач чистача за снег прошао храст, али се вратио и кашиком скинуо слику политичара која се налазила на храсту. На тај начин оштетио је стабло, после неког времена после управо у том возилу доживео је трагичан догађај", рекао је за РИНУ, Драгојло Бошковић из села Осоница.


Мештани памте још неколико случајева када су поједини покушали да одсеку део храста, али нису добро прошли. Поједини чак имају и дугогодишње трауме.


"Мештанин је одсекао једну грану која се налазила са доње стране храста, на пола тог пресецања тестера којом је секао нагло се иступила и као да никада није оштрена. Али, тај човек је и даље био упоран, успео да одсече грану и сведочио је после тога да је готово пуних четрдесет дана имао страшне ноћне море и кошмаре од којих није могао да спава, па се то приписује томе што је повредио тај храст. Од тада никада нико није смео да на било који начин науди овом светом дрвету", испричао је Миланко Бошковић, туризмолог из Ивањице, а родом управо из села Осоница.


Некада давно, свето дрво у Осоници било је духовни центар овог села, одакле су кретале литије и окупљало се читаво село.


"Никада нико није премерио храст, не знају се његове димензије, али време је узело свој данак и врло лако може да се деси да се храст уруши као што је то био случај са још неким столетним дрвећем у Србији", нагласио је Бошковић.


Мештани кажу да уколико се ово дрво у селу Осоница сруши на исто место ће посадити нови, али ипак се надају да до тога неће доћи. Уз иницијативу појединих у плану је да се опет оживе литије.


РИНА


14.02.2021.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO