Ово је дрво које у ивањичком селу Осоница нико не сме да дира: Свако ко је покушао да оскрнави храст посађен руком царице Милице - лоше је прошао (ФОТО)(ВИДЕО)

Ивањица - Најстарији становниик ивањичког села Осоница је времешни храст на врху брда који на том месту одолева вековима. Према легендама које круже овим крајем, посадила га је царица Милица повлачећи се са Косова, на њему је одавно урезан крстић и дрво се сматра за свето.


Култ веровања у свето дрвеће на нашу територији донели су Словени, та стабла не би требало сећи, нити на било какав начин људском руком упропастити. Они који би то урадили, према предању, бивали би кажњени, а неколико пута то се показало и у пракси.


"Имали смо случај овде у селу пре неких двадесетак година, када је возач чистача за снег прошао храст, али се вратио и кашиком скинуо слику политичара која се налазила на храсту. На тај начин оштетио је стабло, после неког времена после управо у том возилу доживео је трагичан догађај", рекао је за РИНУ, Драгојло Бошковић из села Осоница.

14.02.2021.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1