Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·     Vučić se danas obraća javnosti u 18 časova     ·     Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·    


Autor: RINA.rs


По женку белоглавог супа у неприступачне делове Пештера крећу ренџери са моторним санкама: Василија није јела преко 20 дана и због искрзаних пера не може дуго да лети


Сјеница – Женка белоглавог супа, Василија, која већ месец дана лута сама по хладној Пештерској висоравни, прецизно је лоцирана и ренеџери Специјалног резервата природе „Пештерско поље“ сутра ће на то место  да однесу храну и сагледају у каквом је стању ова птица.

„Од Фондације за заштиту птица грабљивица добили смо тачне координате и сутра моторним санкама идемо на ту локацију. Телеметрија  је показала да Василија има нормалну температуру, жива је, али без хране белоглави супови могу максимално око двадесетак дана. Пештер је прекривен снегом и немогуће је да сама пронађе храну у таквим условима“, рекао је за РИНУ, Милорад Бабић ренџер Специјалног резервата природе Пештерско поље.

Василија је птица која се излегла  2019. годинe, у октобру је слетела на кућу у Пријепољу после чега су је ренџери пренели у волијере на Увцу. Одатле је заједно са мужјаком Небојшом пуштена  на Дан лешинара  у септембру прошле године, али већ у децембру је изашла из колоније.

„Тада смо јој ставили одашиљач и пратили смо њено кретање. Врло брзо након пуштања почела је чудно да се понаша. Прелетала је до Пештера , а то није њено природно станиште нарочито у овим зимским условима. Она не може много да лети јер су јој пера искрзала, максимално око километар ипо“, каже Новак Пејовић из Специјалног резервата природе Увац.

Уколико ренџери буду успели да храном намаме Василују, она ће поново бити пренета у прихватни центар.

РИНА

 


17.02.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO