Ово је српска светиња у којој се и данас налазе мошти три потомка лозе Немањића: Манастир Давидовица на самој граници са Црном Гором (ФОТО)

Пријепоље - Српска светиња скривена далеко од радозналих погледа  налази се у месту Бродарево код Пријепоља. Манастир Давидовица подигнут је на темељима византијске базилике у 13-ом веку. Данас овај храм чува посмртне остатке три потомка лозе Немањића, чији гробови су у неколико наврата пљачкани.

"У храму су сахрањена три потомка лозе Немањића, жупан Димитрије који је ктитор манастира, касније у монашком животу добио је име Давид, а његови посмртни остаци налазе се унутар храма. Затим његов син Вратислав испод чије десне надлактице су пронађене кости сокола што нас уверава да је био витез и да је са њим и сахрањен. Посебно место у утемељењима храма има унук жупана Димитрија, Вратко, у народу познатији као Стари Југ Богдан, велики заповедник на двору Душана Силног којим је ишао у велика освајања", казао је за РИНУ, отац Нектарије чувар храма код Бродарева.

17.02.2021.


Fotografije