Михајловићева: Србија регионални лидер у родној равноправности

Kоординационо тело за родну равноправност у сарадњи са Министарством за европске интеграције и Агенцијом УН Wомен, а уз финансијску подршку Делегације ЕУ у Србији успешно је привело крају реализацију трогодишњег пројекта „Kључни кораци ка родној равноправности“, вредном два милиона евра, показала је евалуација коју је спровео тим независних експерата.

 „Поносна сам јер смо још једном показали да смо регионални лидер у овој области и да можемо служити као пример добре праксе свим земљама Западног Балкана. У сарадњи са свим партнерима на пројекту радили смо на јачању механизама за родну равноправност, али и на економском оснаживању жена, посебно оних из рањивих категорија друштва, као што су жене на селу, старије и жене са инвалидитетом, Ромкиње. Родна равноправност није питање једног министарства, она мора бити уткана у све сфере друштва”, изјавила је проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе и председница Kоординационог тела за родну равноправност.

Михајловићева је додала и да ће држава наставити да јача родну равноправност на локалу, као и да ће пројекат бити настављен у наредне три године.

“Радује ме јер наши међународни партнери препознају напоре државе да положај жена у Србији побољша, родна равноправност постала је један од приоритета у раду Владе и ми ћемо већ на пролеће наставити другу фазу овог пројекта који се финансира из предприступних фондова ЕУ у циљу даљег унапређења родне равноправности. Још много морамо да радимо, пуно је изазова , стереотипа и дискриминације на путу ка родној равноправности. Наш циљ је стварање друштва једнаких могућности за жене као и за мушкарце јер једино такво друштво може да напредује”, закључила је Михајловићева.

 РИНА

21.02.2021.


Fotografije