Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


У шумадијским селима почела резидба воћа: Велика потражња за професионалним резачима, а неки домаћини дају дневницу 50 евра јер знају колико је овај посао важан за добар род (ФОТО)


Чачак - Сунчани, топли дани измамили су на имања многе пољопривреднике, а у воћњацима широм западне Србије у току је резидба. Неискусни воћари често праве грешке па се неретко дешава да се услед лоше резидбе, воћњаци не могу опоравити до три године и зато је јако важно да тај посао буде професионлано одрађен. Међутим, Професионалних резача воћа све је мање, па су искусни воћари на време ангажовали сезонске раднике. Бранко Новаковић и Љубо Пауновић већ десетак дана ангажовани су на резидби воћа у чачанском селу Придворица.


"Орезивање воћа, ма колико изгледало лако, тежак је посао. Добробити орезивања свима су познате, међутим на резачу је велика  одговорност, он својим умећем и знањем регулише род и квалитет будућих плодова. Добар резач мора да познаје физиологију биљака, карактеристике родних гранчица, где се налазе родни, а где лисни пупољци и на који начин се која воћа врста орезује", изјавио је Бранко за РИНУ.


Искусни у овом послу не одступају од правила резидбе. Резач мора познавати сорте јер ни једна се  не реже исто, не само сорте већ и воћне врсте. Посебно се раде круне за са сваку сорту и сваку врсту вићака,  али се најчешће раде сунчане, кажу мајстори. Три године је довољно да се научи правилна резидба воћа, али који су иву методу усавршили, ове године значајно ће уштедети. Дневница резача воћа креће се и до 50 евра и како кажу Бранко и Љубо, може да се заради, али се и доста ради.


"До сада сам орезао око две ипо хиљаде садница, остало ми је још десетак хектара, по Шумадији, то је све унапред уговорено , старе су муштерије и код љих сам сваке године. Нема довољно оних који познају резидбу, долазе и  из Смедерева, траже јефтиније резаче, али су верујем и неискуснији,али људима је заувар да уштеде неки динар“, каже Бранко.


Оно на шта воћари треба да обрате пажњу јесте да период обавезног зимског мировања пролази, било је мразева,али вегетација није свуда кренула, тако да ће време показати како ће проћи кајсија. Воћари могу искористити лепо време за кречење стабала које се може више пута поновити јер се на тај нчин обавља дезинфекција и уништавање патогена на кори.


РИНА


23.02.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO