Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·     Vučić se danas obraća javnosti u 18 časova     ·     Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·    


Autor: RINA.rs


Рударство је сектор који је потпуно незаслужено дуго био у запећку: Ту лежи велики потенцијал за развој и нове инвестиције


Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да вредност минералног богатства Србије износи више од 200 милијарди долара и да то богатство треба да се користи на одржив начин – да доприноси економском развоју и расту, а да то буде одговорно према животној средини и, на крају, да видимо ефекте тога и у буџету Србије.

 

“Рударство је сектор који је потпуно незаслужено дуго био у запећку. Желимо да исправимо ту неправду, јер у рударству има много више потенцијала него што је данас искоришћено. Министарство је припремило Нацрт измена и допуна Закона о рударству и геолошким истраживањима, којим желимо да створимо услове да Србија добије модеран и много успешнији рударски сектор. Циљ је да у Србију привучемо нове инвестиције и да за око три године учешће рударства у БДП-у уместо 1,9% буде близу 4%. Уз то, желимо да развој рударства буде одржив и да се све што се ради у овој области ради поштујући све прописе и највише стандарде у области животне средине”, рекла је Михајловићева у интервјуу за специјално издање магазине „Корд“ посвећено рударству.

 

Она је рекла да је један од циљева измена закона у области рударства и енергетике да се систем е-дозволе, због којег је Србија данас 9. на свету у издавању грађевинских дозвола на Дуинг бизнис листи Светске банке, пренесе и у енергетику и рударство. “Реформе е-енергетика и е-рударство донеће велике промене не само у енергетици, већ и у рударству, где се први пут уводи дигитални поступак у рударству у прибављању документације. То значи да ће се дозволе издавати у краћим роковима, у просеку са садашњих 150 дана на око 15 дана, а да ће инвеститори моћи да прате тачно у којој фази је њихов поступак”, објаснила је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је нагласила да ни рударство ни енергетика не могу да напредују без нових инвестиција, као и да је посебно важно да све што се ради буде усклађено са прописима у области заштите животне средине.

“Наш задатак је да створимо услове за то, да имамо јасне и прегледне процедуре, једнаке за све инвеститоре, а да при томе интерес државе буде заштићен, рецимо кад је у питању брига о минералним ресурсима. Исто се односи и на обновљиве изворе енергије, где је циљ да се тај потенцијал боље искористи, што би, заједно са улагањем у повећање енергетске ефикасности, требало да омогући да до 2050. године око 50 одсто производње струје добијамо из обновљивих извора“, рекла је Михајловићева.

РИНА


02.03.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO