Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·     Grobovi zarasli u korov, meštani se sami organizovali da ih očiste: Pojedini naslednici ne obilaze večne kuće svojih predaka, pa drugi moraju da ih sređuju     ·     Danas razvedravanje i prestanak padavina     ·    


Autor: RINA.rs


Србија добила лабораторију за испитивање материјала у путоградњи: Сертификат оверили светски признати универзитети (ФОТО)


Чачак - Директор Коридора Србије Александар Антић данас је, са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, обишао лабораторију за испитивање материјала Коридора Србије. Лабораторија је у јануару 2021. године добила сертификат Акредитационог тела Србије, и тиме је постала прва, у потпуности државна акредитована лабораторија у путоградњи. Обухвата 51 методу испитивања и то из области асфалта, битумена, каменог агрегата и каменог брашна, бетона, цемента и тла.

"Овај сертификат је од великог значаја за Коридоре Србије, али и за читав сектор путоградње у нашој земљи. Лабораторија сада има могућност да пуноправно врши испитивања материјала у име државе као инвеститора, али и за потребе стручног надзора, што ће у будућности допринети побољшању квалитета реализације свих великих државних инфраструктурних пројеката, а нашој земљи донети одређене уштеде", нагласио је Антић.

Антић је подсетио да је лабораторија Коридора Србије добила и први инострани сертификат у оквиру Програма за испитивање оспособљености Института за грађевинарство Универзитета у Брну.

"Посебно смо поносни на чињеницу да је међу 54 сродне лабораторије из различитих земаља Европе, наша лабораторија добила сертификат којим је потврђена њена оспособљеност за све пријављене методе испитивања тла", додао је Антић.
Градоначелник Чачка Милун Тодоровић изразио је задовољство што се лабораторија Коридора Србије налази у Чачку.

"Драго нам је што се лабораторија Коридора Србије налази баш у нашем граду, и тренутно запошљава 3 инжењера и 4 техничара. Посебно нас радује што је ово једина лабараторија за испитивање материјала у Србији која је потпуно у државном власништву", истакао је Тодоровић.

Лабораторија Коридора Србије у овом моменту ради на испитивању материјала са пројекта Моравског коридора, а у претходном периоду вршила је контролу квалитета материјала и радова на изградњи кампа на овом пројекту. Додатни потенцијал огледа се у опреми коју Коридори Србије поседују на још две локације, у Димитровграду и Белој Паланци, што олакшава рад на терену.

Обиласку лабораторије су, поред директора Антића и градоначелника Тодоровића, присуствовали и Милован Бекрић, помоћник директора, Александар Сенић, директор сектора за управљање изградњом Кoридора Србије, руководилац лабораторије Љиљана Тривић, помоћник градоначелника Милан Бојовић, као и члан градског већа Града Чачка, Немања Трнавац.


РИНА


03.03.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO