Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Црвено злато скупље од нафте: Невероватне цене малина у маркетима, један килограм чак 5.000 динара, велика потражња за српским воћем у Турској и арапским земљама (ФОТО)


Ивањица –После неколико веома тешких година, може се рећи да је црвено српско злато коначно дочекало својих пет минута. На рафовима маркета у Србији забележено је да се паковање од 125 грама малине продаје за 700 динара што би значило да килограм овог воћа у малопродаји сада кошта преко невероватних  5.000 динара.  Смањени приноси у читавом свету  утицали су на велику потражњу робе из Србије, па они хладњачари који сада имају залихе малину продају по цени од 400 динара.

„С обзиром на тренутну ситуацију и смањенe приносe малине, хладњачари већ сада обилазе нас пољопривредне произвођаче и нуде све само како би дошли до воћа. Мој апел свима је да сачекају и не залећу се док се не види какава ће тачно бити ситуација. Чињеница је да очекујемо добру  откупну цену , која ће се кретати око 300 динара, али све зависи од тога какав ће бити род. Може цена малине да буде и 1000 динара, ако ми немамо шта да продамо све је узалуд“, изјавио је Добривоје Радовић из Асоцијације малинара Србије.

Као и главни конкуренти, Пољска и Чиле, и Србија се суочава са великим проблемом у малиногорјима. Од некадашњих 20 тона, приходи по хекатру су сада само око четири тоне. Мраз и ниске температуре, као и град трајно су оштетили засаде, а проблем је и лош садни материјал.

„Држава ће ове године субвенционисати све произвођаче који желе да промене садни материјал са чак 90 одсто. То је велика шанса за малинаре да имају веће приходе, а самим тим и бољу зараду сада кад је потражња огромна. Ми смо ту да им максимално помогнемо у производњи, као и у обезбеђивању пласмана“, рекао је за РИНУ Бранислав Недимовић министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС.

Могућност извоза српске малине сада је много већа, па би малина из наше земље свој пут могла пронаћи у Турској, Уједињеним Арапским Емиратима и Скандинавским земљама.

„Прошле године је размена између Србије и Турске била преко 100 милиона вера. Заинтерeсавани су за нашу малину. Сада су отворена и нова тржишта не само за малину већ и за друго јагодичасто воће, гриз малине стигао је чак до Кине. Све што већи број тржишта будемо отварали биће већа потражња за српском робом“, нагласио је Недимовић.

Купци са истока заинтерсовани су и за рамену па зато не изненађује што би  наше „црвено злато“ могло да се трампи за „црно злато“, тачније нафту.

РИНА

 


21.03.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO