Овај део Србије могао би постати Зелени регион: Прилагођавње климатским променама у Златиборском округу, челници локалних самоуправа потписали заједнички споразум

Ужице - Град Ужице заједно са Регионалном развојном агенцијом Златибор учествује у пројекту који има за циљ успостављање институционалног оквира за јачање капацитета Златиборске области у процесима транзиције и прилагођавања климатским променама.

Споразум градоначелника за климу и енрегију”, коме је Град Ужице данас приступио покренут је на иницијативу Европске уније 2008. године. Потписници овог споразума се обавезују да ће на територији свог града или општине спровести неопходне активности како би се повећала енергетска ефикасност и употреба обновљивих извора енергије.

“Значај потписивања овог споразума, поред тога што доприноси повезивању локалних и регионалних центара, огледа се и у поштовању свих енергетских и климатских европских стандарда.  Град Ужице се обавезује да ће потписивањем споразума до 2030. године смањити емисију угљен диоксида и осталих штетних гасова на територији града за најмање 40 одсто. Бенефит потписивања споразума је и у томе што ћемо управо као потписници овог споразума моћи да са својим пројектима учествујемо на међународним конкурсима који се односе на ову област”, истакла је после потписивања споразума градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

29.03.2021.


Fotografije