Odmah 30 dana zatvora za vožnju u pijanom stanju: Muškarcu iz Tivta izrečena hitna mera, upravljao vozilom sa 3.36 proimila alkohola u krvi     ·     Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije     ·     Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni     ·     Danas isplata redovne naknade za nezaposlene     ·     Sneg paralisa Hrvatsku: Delovi autoputeva osvanuli pod snegom     ·     Devojčica (12) teško povredjena na hipodromu u Beogradu prevezena u Tiršovu     ·     Gorsko jezero usred borove šume, prirodna oaza o kojoj se malo zna: Meštani pripremaju pravo veselje za 1. maj, sa pečenjem i trubačima- tipično po srpski (FOTO)     ·     Mašinovodja spasio psa sigurne smrti     ·     Počela sednica Saveta bezbednosti UN: Vučić predstavlja Srbiju     ·     Ovo je zvanično najlepše selo u Evropi i ima najstariju apoteku: Olimje u Sloveniji krije nestvarne predele, monasi u zamku starom 1.000 godina se i danas bave medicinom (FOTO)     ·     Ne žele da plaćaju ulaz u prirodu koja im je u blizini kuća: Obustavljena naplata taksi u NP Tara ali samo za vozače koji imaju užičke tablice     ·     Drogiran seo za volan škode, pa dao gas: Gornjomilanovčanin poslat na trežnjenje zbog konzumiranja kokaina tokom vožnje     ·    


Autor: RINA.rs


Три године град им десетковао сав род поврћа, па се окренули цвећарству: Петровићи разрадили одличан бизнис кад су се најмање надали (ФОТО)


Чачак- Слободан Петровић из Станчића годинама је био познати повртар у чачанском крају, али је одлуку да се бави цвећарством донео оног тренутка када му је град, трећу годину заредом уништио комплетан род поврћа.  Данас се више него успешно, овим послом бави  читава породица.

„Морали смо да променимо делатност, јер зараде више није било. У прозводњу цвећа укључени су сви чланови јер ту има посла свих 365 дана у години. Ударна сезона за нас је ова пролећна када домаћице бирају цвеће које ће ове године красити њихове терасе“, рекао је Слободан за РИНУ.

Најактуелнија је бегонија, позната као мушкатла са ретким или густим цветом, калиопа у више боја која је веома истрајна и сурфинија за коју многе домаћице тврде да је најзахтевнија.

„Цвеће треба садити што раније, много се греши када се касно посади, када почну велике врућине јер се пластика и жардињера загреју. Сурфинија и мушкатла могу се садити већ почетком априла, мало дубље се сади  и уз заливање обавезно  се додаје прихрана,а биљка се  залива искључиво док је  хладна”, каже Рада Петровић за РИНУ.

Лоши временски услови нису ишли на руку произвођачима цвећа, а ни тренутна епидемиолошка ситуација,  па многи асортиман нису проширивали када је у питању мартовски програм. У плалстеницима Петровића преовладавају цикламе и примуле.

„Ми смо се последњих година определили за увоз расада крајем јула , почетком августа. Најтраженије је  балконско цвеће  где преовладавају мушкатле и сурфиније, а када је реч о баштенском предност имају бегоније и кадифе“, рекла је Рада.

Плодна моравска земља, квалитетан расад и стално ангажовање свих чланова породице су фактори како би успех био тако  загарантован, поручују Петровићи.

РИНА


29.03.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO