Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Активирана еколошка бомба код Сјенице: Мештани блокирали улаз у депонију Говеђак, годинама не могу да живе од огромне количине смећа, смрада и паса луталица (ФОТО)


Сјеница / Нова Варош – Незадовoљни мештани неколико села која се налазе између Нове Вароши и Сјенице блокирали су улаз возилима Јaвног комуналног предузећа из Сјенице у депонију Говеђак, на коју се отпад из ове општине довози скоро 14 година. Свакодневно се овде довезе  око 16 тона смећа, а локално становништво тврди да не може нормално да функционише од смрада, али и паса луталица који се овде свакодневно окупљају.

 

„Овде више не може да се живи, или да се оваj проблем са депонијом реши или ми да се селимо, треће нема. Скоро сав отпад из општине Сјеница довози се овде, а данас смо на улаз ставили рампу и блокирали прилаз возилима, а повлачења нема. Ово место је извор заразе, али и страха међу мештанима. Одавде су се камиони пуни смећа јутрос вратили за Сјеницу“, рекао је за РИНУ Небојша Васојевић.

 

Депонија Говеђак је дивља депонија удаљена 12 километара од општине Сјеница, а у највећем  проблему су мештани у селима Лопиже, Криваја, Аљиновићи, Горње и Доње Горачиће и село Гоње.

 

„Депонија је настала након што је сав отпад ишао у реку Увац, након жалби из Специјалног резервата природе, као принудно решење настала је ова депонија. У неким тренуцима овде је као у најгорим филмовима страве и ужас, гомиле смећа, смрад, дим и лешинари. Неопходно је да се овај еколошки проблем реши. Најближе куће налазе се само на неких 200 метара“, рекао је Васојевић.

 

У локалној самоуправи општине Сјеница истичу да је проблем депоније Говеђак дугогодишњи и да његово решење не може бити ни брзо, али ни лако спроведено.

 

Општина Сјеница заједно са општинама Нова Варош, Прибој и Пријепоље део је програма изградње депоније Бањица и тек када та санитарна депонија буде пуштена у рад биће обустављено допремање смећа на Говеђак.

РИНА

 


31.03.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO