Bombe padale kao kiša, jedna od glavnih meta bilo je ovo mesto: Nema stajanja ni po aprilskom snegu, vrši se razminiranje aerodroma Ponikve kod Užica (FOTO)     ·     Vučević: Na vojnoj vežbi Vihor 2024. preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije     ·     Velike gužve na biralištima u Hrvatskoj     ·     Nevreme odnelo krov, ali ove godine spremno da primi mališane: Najbolji đaci iz Priboja i Prilužja sa Kosova, kao i osobe sa invliditetom imaće besplatno letovanje (FOTO)     ·     Plati, pa se klati: Od sada javna imovina oštećena u saobraćajnim nezgodama popravlja se o trošku lica koje ju je izazvalo, nova praksa JP Gradac     ·     Vozaču golfa se bore za život, dok su svi ostali stabilno: Šest osoba je povredjeno u sinoćnom udesu saniteta i putničkog auta kod Priboja     ·     Karambol kod Topole, sudar tri vozila u selu Desimirovac: Dve osobe povređene, jedno lice hitno prebačeno u kragujevačku bolnicu     ·     Incidenti ispred Kliničkog centra, građani naslino ulaze i napadaju zaposlene: Hitno potrebna policijska patrola koja će tokom noći da dežura ispred ove ustanove     ·     Uvek prvi na liniji odbrane Lima od smeća: Pribojski ekolozi čiste gomile otpada nakupljene na lančanicama, ružne slike sa lepe reke postaće prošlost     ·     Uleteli specijalci po nalogu i izvršili pretres: Uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije u Crnoj Gori     ·     Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) stigli u tužilaštvo     ·     Učenica iz Srbije povređena u saobraćajnoj nezgodi na ekskurziji     ·    


Autor: RINA.rs


Професор књижевности продаје књиге из личне библиотеке, а део прихода даје у хуманитарне сврхе: Велико срце Станислава из Ужица (ФОТО)


Ужице – Да хумани и добри људи увек нађу начин да помогну онима у невољи,  ма у каквој ситуацији били, најбоље показује и пример Станислава Тодоровића из Ужица, професора српског језика и књижевности у пензији. Годинама је он живео од књиге, а сада он на овај начин помаже онима којима је помоћ потребна.

"На ову идеју сам дошао пре свега из хуманих разлога, јер је била неопходна помоћ једном мом пријатељу. Књига је мој живот, па се тако у мојој кући нашла солидна библиотека са бројним насловима. Овако спајам лепо и корисно. Књига је нешто што одолева времену и напредним технологијама и свим другим средствима који покушавају да је убију. Млади имају прилику да их купе и прочитају, а са друге стране новац од продаје, намењен у хуманитарне сврхе, значи онима којима је намењен“, рекао је за РИНУ овај хумани професор.

Станислав је цене прилагодио куповној моћи свих грађана, па вам је за његову књиху потребно од 50 до 2.000 динара. Оно што је јако важно јесте да овај Ужичанин поседује изузетна ретка и стара штива која се не могу пронаћи у књижарама ни библиотекама.

"Дошао сам до неких издања рецимо од стогодишњице Првог српског устанка која је издата 1904. године. Ја набављам књиге од издавача, али има људи који и сада бацају књиге у контејнер, ја их позивам немој те то радити,  донесите их код мене, поклоните или ћу ја откупити јер је штета књигу бацити", рекао је Станислав.

Овај професор у пензији каже да је током свог радног века спевао ђацима да усади љубав према књизи, а сада кад је дневнике већ одавно оставио у зборници нада се да бар један део случајних пролазника књиге које купе заиста и прочитају и тако науче неку нову животну лекцију.

РИНА

 


02.04.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO