Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Велике муке становника Нове Вароши: Једина општина у Златиборском округу која нема капелу, тела покојника до сахране бораве у породичним кућама и становима (ФОТО)


Нова Варош – Један од већих проблема православних становника општине Нова Варош јесте сахрана покојника. Овај пут није спорно „тесно гробље“ као што је то случај у оближњем Бродареву, него недостатак капеле па се покојници док се сахрана не припреми налазе у породичним кућама или становима,  а затим око четири километра носе до гробља.

„То је велика брука и срамота. Кад особа умре, из болнице тело нема где да се стави сем у породичну кућу где се припрема за сахрану, а то понекад потраје и по неколико дана. Затим поворка креће ка градском гробљу, што је такође јако неусловно нарочито кад падају киша и снег. Све то је непристојно и без достојанства за покојника“, рекао је за РИНУ Слободан Матовић из Нове Вароши.

Да парадокс буде већи, на брду Коцељ изнад магистралног пута за Ужице још 2019. године средствима општине Нова Варош и донатора изграђена је савремена капела, али због нерешеног проблема са отпадним водама овај објекат је још увек под катанцем.

„Капела је почела да се прави још 2016. и након три године је завршена, али до дана данашњег није приведена намени иако би то било од круцијалног значаја за многе становнике општине Нова Варош. Уведене су струја и вода, објекат има све што је потрбено да тела покојника овде достојанствено  буду смештена до сахране, али је спорна септичка јама која није урађена и због тога све стоји. Ова ситуација заиста захтева хитно решење, јер незадовољство грађана расте из дана у дан. Нова Варош је једина општина у овом крају која нема капелу“, каже Матовић.

Градња капеле на брду Коцељ коштала је око два милиона динара, а председник општине Нова Варош истиче да ће овај проблем ускоро бити решен.

„Неопходно је да се реше имовинско-правни односи на чему у последње време интензивно радимо, кад то буде било завршено у најскоријем временском периоду на терен ће изаћи надлежне комуналне екипе и изградиће се септичка јама, а капела бти стављена у функцију. Јасно је колико је то важно за наше грађане и зато ће проблем бити врло брзо постати прошлост“, истакао је председник општине Нов Варош, Радосав Васиљевић.

РИНА

 


03.04.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO