Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Autor: RINA.rs


Лука има само 18 година, потпуно сам одржава сеоско имање и обрађује два хектара земље: Иако средњошколац није дозволио да након очеве смрти њихове ливаде пасу туђе овце а кућа зарасте у коров (ФОТО)(ВИДЕО)


Чајетина – Лука Црпуљаревић има само осамнаест година, али је домаћин и младић за пример. Пре десет година остао је без оца, има сестру и мајку и стицејм тужних околности једина је мушка глава у породици. Није их изневерио,  јер је овај млади Златиборац одличан ђак у Економској школи, али и вредан радник  који није желео да породично огњиште у селу Семегњево зарасте у коров и буде само још једно у низу напуштених домаћинстава у златиборском крају.

„Са татом сам долазио у село, а касније и сам код баке. Кад је она била већ у поодмаклим годинама видео сам тугу у њеним очима што не може домаћинство да одржава онако како је било док је отац био жив. Ја сам тада још био мали, али сам обећао  чим мало ојачам да нећу пустити да туђе овце пасу наше ливаде и тако је и било. У време епидемије корона вируса настава се углавном одвија онлајн, овде сам се опремио свим што ми је потребно и тако пратим часове, као што бих радио и од куће која се налази на Златибору, а преостало време радим на имању“, рекао је за РИНУ овај вредни младић.

И уколико би вас пут навео на планинске пропланке у село Семегњево, у дворишту Црепуљаревића ништа не би указивало да ово домаћинство  потпуно сам одржава један средњошколац са скоро свим петицама у дневнику. Лука има овце, јагњад, свиње, пластеник, воћњак и преко два хектара земље коју сам коси и припрема сено за стоку. Поред шупе наслагана стоје дрва која је сам обезбедио и исцепао. Најмлађи је становник у том делу села, преосталим мештанима помаже кад год је у прилици и тако им измами осмех на лице.

„Комшији сваког јутра музем краву јер он више није у могућности да обавља те сеоске послове због година, старијим бакама цепам дрва кад год треба, оне ми исплету џемпер јер не желим да им наплатим. Међутим, иако ми није нужда јер је од оца остала пензија, а од школе имам стипендију пошто сам одличан ђак, волим и да заврнем рукаве кад год је потрбено и тако зарадим неки динар. Улажем у кућу на селу, променио сам врата, прозоре, мало проширио собу. Имам у плану да сазидам шталу. Желим да кад би моји покојни отац и бака могли да ме виде да буду поносни на мене“, рекао је Лука.

Највећу подршку му пружају мајка и сестра, које се нису противиле његовој вољи да своје време и енергију уложи у рад на породичном имању. Првобитно му је мајка спремала храну да носи са собом, али и тада је Лука показао да све може сам.

„Волим да поједем, али волим и да спремим. Нисам хтео маму да оптерећујем да ми стално кува и спрема у торбе. Већ сам научио да кувам, домаћа пита са ручно суканим корама ми је специјалитет. Али, знам да направим и ракију, џем од наших домаћих шљива“, прича кроз осмех овај средњошколац.

Каже да његови  вршњаци и другари различито гледају на одлуку да ради на сеоском имању, док они време проводе на друштевним мрежама и на тренинзима.

„Живот у Семегњеву је мој велики животни учитељ. Рад на селу је мој хоби и мој спорт, најсрећнији сам кад све обавезе завршим и пијем чај у дворишту“, рекао је Лука.

Ипак, испред овог младића су поред рада и живота на селу и велики циљеви кад је образовање у питању. Матурант је и ове године уписује на факултет, нада се да ће успети ускладити и све обавезе око предавања и испита са радом на селу, јер не дозвољава да се врата на кући у Семегњеву трајно закључају.

„Себе за десет година видим као младог човека који је завршио факултет, ожењеног и са децом. Нисам ја никакав вук самотњак овде на селу и желим здраву и срећну проодицу. Можемо да живимо и на Златибору, ако послови то буду од нас захтевали, али домаћинство у Семегњеву не сме да се угаси. Овде сам пренео и славу да славимо, нема веће милине око  срца кад запалите славску свећу испод слика својих предака“, поручио је млади Лука Црепуљаревић који је доказ да савремене технологије и „тик ток челенџи“ понекад и губе битку пред традицијом и старим породичним вредностима.

РИНА

 

 


03.04.2021.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO