Цане из Чачка открива зашто је српска шљивовица боља од вискија: Овај домаћин међу првима отворио музеј ракије, а у њему се налази и препеченица из Другог светског рата (ФОТО)

Чачак - Српска шљивовица могла би се наћи на УНЕСКО-ој листи нематеријалног културног наслеђа, а надалеко је познато да се најбоља препечиница, љута и мученица, како још називају шљивовицу, прави у Шумадији.


У чачанским селима нема куће која не поседује "веселу машину", а бројни домаћини су баш од производње домаће ракије направили успешан бизнис. Један од њих је и Цане Минић из Доње Трепче чије ракије су већ годинама уназад овенчане златним медаљама широм Србије.


"Добра шљивовица не може да буде ако нема добре шљиве, а то је управо црвена округла ранка, а затим маџарке које нажалост све мање има. Не заостају ни чачанска лепотица и родна. Добро се зна да се у казан не ставља плод који се не би и појео. Онај који је укусан, сочан и пун треба да се стави и у кацу", казао је за РИНУ Цане Минић, дугогодишњи произвођач ракија.

04.04.2021.


Fotografije