Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Њихови инжењери стају раме уз раме са светским стручњацима: Патент професора и студената мехатронике у Чачку замениће на стотине радника и уштедети време у повртарсту


Чачак - Редовни професор на Факултету техничких наука у Чачку Срећко Чурчић са својим студентима свакодневно патентира савремене машине и уређаје вредне 21. века чије време тек долази. Њихова стечена знања на смеру мехатронике налазе примену у аутоматизацији индустрије, а затим и у свакодневном животу и замењивати на стотине радничких руку и то са невероватним учинком. Један од најсавременијих уређаја јесте и машина за аутоматско усејавање цвећа и поврћа у контејнере, која са невероватном прецизношћу сади и најситније семемке цвета или купуса.


"Оно што је се до сада радило ручно и трајало данима већ сада иде у заборав, јер машина коју смо патентирали сеје цвеће и друге повртарске културе невероватном брзином и прецизношћу у отворе, која пнеуматских систеном их убацује помоћу иглица, затим где слободним падом долази до места предвиђено у контејнеру, познатије као усејавања семена а то је повртарима представљао мркотпан посао. Машини је потребно свега 25 минута за тридесет контејнера уз минималну радну снагу и уштеду материјала за оно што би један радник радио цео дан", казао је за РИНУ редовни професор на Техником факултету Срећко Ћурчић.


Технологију садње семена у контејнере стручњаци са Техничког факултета у Чачку су за потребе пољопривредника поједноставили компијутерским програмирањем самог уређаја у зависности повртарске културе која се сеје.


"Ми преко рачунара каналишемо ваздух под притиском ка појединим фунцијама, што за кретање што за усисавање и спуштање семнки на одговарајуће место. Оно што је потребно само јесте само да ставитете одређени додатак за коју културе је предвиђен", изјавио је Срећко.


Иако производња оваквих машина постоји у неколико земаља Европе, српски патент пронашао је пут до домаћих компанија које се баве производњом корнишона као и семенског купуса.


"Идеја за оваквом машином је кренула када се јавило чачанско предузеће "Градско Зеленило", која уређује градске површине где су радници ручно садили цвеће у ове контејнере где смо предложили да мало саму ту произвиодњу и садњу унапредимо. Све што радимо на факултету гледамо да буде примељиво нашим потребама, па смо машину прилагодили садњи семена паприке, корнишона и купуса све те повртарске културе за чији производни процес неопходно да се врши поизводња улазног садног материјала, имајући у виду да се доста пољопривредника поред Западне Мораве баве повртарским културама", рекао је професор.


Ова високо-научна установа са малим финансијским средствима оспособила је лабораторију производњу и испитивање патената где студенти на практичан начин стичу знања из мехатронике. Поред машине за аутоматско усејавање цвећа, конструисали су и многобројне 3Д штампаче за прављење тродимензионалних објеката, и поред тога одшковали многобројне инжењере широм света.


"На Техничком факултету , сви студенти који су похађали смер мехатронике пронашли су посао у струци широм света. Међутим, реци ћу вам један пример да је светска аутомобилска компанија БМВ који је затражила да обезбедимо 50 инжењера, да их запосле уз обезбеђене све услове, ми смо поставили један услов да кроз франшису ми обезбедимо сараднике али да се погон отвори у Србији како наши студенти не би одлазили из земље, међутим након неколико позива то је остало неостварено", закључио је Ћурчић.

РИНА


09.04.2021.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO