Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Мештани дозволили камионима са отпадом из Сјенице да уђу на депонију Говеђак: Након што су пљуштале кривичне пријаве са обе стране, коначно постигнут компромис


Сјеница – Након што су мештани села у околини општине Сјеница осам дана блокирали улаз у депонију на брду Говеђак, са представницима надлежних институција коначно је постигнуто компромисно решење. Међутим,  док до њега није дошло, пријаве су пљуштале са обе стране.

У ЈКП „Врело“ поднета је кривична пријава против мештана који су ометали запослене да обављају своју делатност, а окупљени житељи из пет села пријаву су поднели против три директора овог комуналног предузећа који су на функцији били од 2009. Године.

Проблем је епилог добио на суду, где су две стране пронашле заједнички начин за санирање ове потенцијалне еколошке бомбе на југозападу Србије.

„Суд је донео решење да се наредних шест месеци овде под посебним условима одлаже отпад, након чега ће депонија бити затворена. Сајлу смо коначно спустили,  овде ће да буде портир 24 сата и неће се одлагати кланични отпад.  Депонија ће се редовно затрпавати, a пси луталице ће бити склоњени у азил“, изјавио је за РИНУ Небојша Васовић из села Горњи Горачићи.

Депонија Говећак  у функцији је 14 година, а на њу се довози око 16 тона отпада дневно. Након што је блокада потрајала скоро десет дана, у центру општине Сјеница дошло је до нагомилавања отпада.

„Свесни смо да овај поблем не може бити решен за два дана. Људи смо и сложили смо се да је шест месеци довољно да се направи план за санацију како ниједна страна не би била оштећена и угрожена. Имали смо и овај пут разумевања, надам се да нећемо поново за шест месеци бити преварени, као што је већ неколико пута био случај“, наглашава Васовић.

Мештани истичу да је још пре три деценије слив реке Увац проглашен водом прве категорије и да је нејасно како је уопште могло доћи до одлагања отпада на том подручју. Као једно од релевантних решења наводи се изградња транфер станице на Бањици код Нове Вароши, а тај пројекат реализује се кроз сарадњу неколико општина.

РИНА


12.04.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO