Najpoularnije izletište za praznike, broj stanovnika se tada utrostruči: Ekspanzija turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, netaknuta lepota i srednjovekovni manastiri privlače goste (FOTO)     ·     Jak zemljotres pogodio Tursku     ·     Ovo će biti crnogorski Zigi: Vatrogasci-spasioci iz Nikšića po prvi put u istoriji dobili psa obučenog za spašavanje ljudi iz ruševina, Pan je stigao iz Slovenije i ima 20 meseci (FOTO)     ·     Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·    


Autor: RINA.rs


Невиђена атракција у Србији: Стрме стене на планини Каблар код Чачка идеалне за ектремно планинарење, инструктори откривају на шта треба да обратите пажњу (ФОТО)(ВИДЕО)


Чачак - Осим што је позната као мирно место, намењено најпре породичном одмору, Овчар Бања такође може да буде рај за све људе који воле екстремне спортове. У овој још увек недовољно откривеној оази алпинизам има традицију дугу чак седамдесет година, а стрме стене на Каблару сличне су онима на Алпима.

"Овде се налази близу две стотине пењачких смерова. Око 80 километара пешачких и 40 километара бициклистичких стаза и све то нам даје могућности да се бавимо разним активностима, алпинизам је један од њих. Поједине стене су изузетно захтевне, од по 130 метара, вертикалних делова, доста озбиљних, тако да нас све те тежине могу снаћи као и на неким другим планинама“, изјавио је за РИНУ инструктор Петар Шундерић из Спортског клуба „Армадило“.

Међутим, да би боравак у природи био "уживање а не преживљавање", инструктор саветује да свако ко хоће да се бави неким спортом у природи прво треба добро да се информише. Почетницима саветује опрез јер није свака стена погодна за прве алпинистичке кораке.

“Са онима који се пењу први пут идемо на прилагођене терене, који са собом не носе никакву опасност. Идемо лагано корак, по корак и онда се после прве авантуре сви заљубе у овај спорт и настављају да се усавршавају и иду на захтевније стазе”, прича инструктор Шундерић и додаје да је добра воља најбитнија.

“Сви који имају елана, ентузијазма и довољно храбрости могу да се упусте у авантуру звану алпинизам. Задовољство кад освојите неки врх не може да се опише речима, већ то морате само да доживите”, истиче овај искусни алпиниста.

Спортски клуб „Армадило“ постоји 15 година, током којих су његови чланови освојили бројне награде на државним и међународним такмичњима у зимксој техници пењања познатијој као драј тулинг.

„Радили смо многе вежбе са цивилном заштитом, сектором за ванредне ситуације, ватрогасцима, спасиоцима. Није нам тешко да притекнемо у помоћ, увек кад  је то потребно јер ипак ми много добро познајемо планину Каблар и све њене опасности", каже Шундерић.

Да Бог није штедео кад је делио природне лепоте у овом крају слажу се и бројни туристи који у Овачарско – кабларску клисуру долазе из свих делова Србије, али и из иностранства.

РИНА




13.03.2022.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO