Ситуација на ивици инцидента у селу Вилови код Нове Вароши: Мештани бране 164 хектара шуме за коју тврде да је њихова, спор траје већ деценијама (ФОТО)

Нова Варош – У атару нововарошког села Вилови спор између мештана и ЈП „Србијашуме“ траје већ деценијима, а овог априла стигао је на границу инцидента. Спорно је 164 хектара под шумом, за коју и једна и друга страна тврде да је у њиховом власништву. Проблем је сада актуелизован јер је ЈП „Србијашуме” решило да као управљач уђе у посед како би обавили бележење. Мештани са друге стране поручују да неће дозволити улазак, јер тврде да је то њихов приватан посед и да ће свим средствима бранити своју имовину. Шумска управа деведесетих година покушала да уђе у шуму, али тада су били дочекани каменицама, а мештани поручују да је сличан сценарио и сада могућ.

„Спорну шуму наши преци купили су од аге у време кад су се Турци повлачили из ових крајева. Сви ми знамо да су за ту куповину од аге постојале тапије, али су оне нажалост изгореле у пожару, а ми смо прост свет и не знамо где и коме да се обратимо за те преписе. Шуму смо користили без проблема до осамдесетих година прошлог века, а онда је неко неко без нашег знања и одобрења одлучио да нам се шума одузме. У питању је нешто више од 164 хектара, ми смо се још 50 - их година изделили и тада је урађено авионско снимање и тачно се зна шта је чије, ми те папире са том скицом имамо”, рекао је за РИНУ Радосав Лековић за РИНУ.

14.04.2021.


Fotografije