Игор откупио имање на крову Западне Србије како би узгајао заборављене животиње: На Соколским планинима као и пре два века живе "праменке" и брдски коњи (ФОТО)

Љубовија - На тромеђи општина Љубовија, Осечина и Крупањ смештене су Соколске планине, а највиши врх Рожањ налази се на скоро хиљаду метара надморске висине. На том месту укрштају се ваздушне струје и ствара специфична ружа ветрова. Доктор ветерине из Пецке, Игор Рабат, одлучио је да баш на ту купи имање и направи  своје парче раја. Као велики љубитељ животиња у Соколским колибама аутохтоне  расе домаћих животиња, којих је све мање и налазе се на граници опстанка.

"Ми имамо овде тринаест домаћих брдских коња који су некада били основна радна снага, 25 магараца, 140 оваца и коза домаће расе "праменка" која је се навим просторима гајила пре два века,  пре него што је настала селекција и укрштање различитих раса. Мени као ветеринару је мисија да ту женску сорту животиња омасовим како би се проширила популација и не дође до нестанка врсте од којих је изузетан квалитет сира и кајмака, док на жалост мушка популација завршава у кланицама", казао је за РИНУ ветеринар Игор Рабат.

14.04.2021.


Fotografije