Геолошка истраживања на територији Пожеге немају везе са Рио Тинтом: Машине за ископавње неће изаћи на терен још годину дана, прво се раде студијске анализе

Пожега – Најава геолошких истраживања на територији општине Пожега узнемирила је мештане. Страхују да ће потенцијална еколошка истраживања угрозити животну средину и најавали су протест.  Помоћник министра рударства и енергетике, Дејан Милијановић, појаснио је о каквим истраживањима се ради и наглашава да ће се у први мах радити само студијске анализе. Предузеће које изводи радове је Јадар Литијум, ћерка фирма једне аустралијске компаније, у нема веза са Рио Тинтом.

„Они су аплицирали за истражно право, поднели комплетну документацију и у марту је њима одобрење достављено. Они имају план својих активности и то да у првој годину изводе само студијске анализе, што значи да на терену неће радити буквално ништа. По пројекту тек у наредној години, у овом периоду, завршавају студијске и негде у мају крећу са геолошким истраживањима. Она у принципу не могу да направе штету животној средини, могу да направе неко оштећење имовине, али закон је ту врло јасан и прецизан да инвеститор не може да ради истраживање у колико нема сагласност домаћина да приђе његовој парцели”, рекао је за РИНУ  Милијановић.

15.04.2021.


Fotografije