Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Србија ће заштитити свој домаћи кромпир: Од ове године на снагу ступа сезонска царина, како би се спречило да поврће из иностранства преплави наше тржиште (ФОТО)(ВИДЕО)


Ивањица - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић, обишао је пољопривредне произвођаче у селима општине Ивањица и још једном се упознао са ситуацијом на терену.


"Ситуација у малинарству је била тешка, али смо онда стратешки приступили решавању проблема и кренули са субвенцијама за нове сертификоване саднице, набавку нове опреме и то већ сада даје резултате. Најзадовољнији сам кад ми малинари кажу да на истој површини имају нове и старе засаде, а да су на овим првим приноси три пута већи. То је наша победа", рекао је за РИНУ, министар Недимовић.


Он истиче да се ове године очекује добра откупна цена малине, али и омогућен је пласман на ново тржиште.


"О цифрама нећу да причам, јер то нисам радио ни кад је цена била око 100 динара по килограму, па нећу ни сада ни када је два пута већа. Огромна је потражња за српском малином, не можемо да гарантујемо да ће бити тако сваке године, али битно је да се одржи континуитет. То је свакако боље него нагли скок и нагли пад цене и потражње", каже Недимовић.


Међутим, за разлику од малинара произвођачи кромпира ове године имали су велики проблем са пласманом вишкова робе. Ресорно министарство уз помоћ великих маркета организовало је откуп широм Србије, а у плану је да буде откупљено још око 800 тона кромпира из Горњег Милановца, Ивањице и Нове Вароши, где је највише робе на лагеру.


"Ове године произвођачи су имали два пута веће приносе, а услед епидемије потражња је пала и аутоматски је дошло до проблема. Притом, због бесцаринског режима био је евидентан притисак кромпира из иностранства. То ћемо покушати да избегнемо у наредном периоду и држава уводи нову меру, посебну сезонску царину у периоду од новембра до фебруара кад је кромпир и најтраженији, како би заштитили наш домаћи производ", истакао је Недимовић.


Као кључан фактор успешног пласмана кромпира на домаћем и иностраном тржишту министар пољопривреде истиче поштовање стандарда и прилагођавање купцима.


"Став купаца се променио и они сада имају посебне захтеве кад је у питању пре свега паковање. Зато сам са локалном самоуправом у општини Ивањица разговарао да се направи заједнички пројекат за који ће министартсво дати новац и да се обезбеди посредник, јер не може човек који производи кромпир да се бави и паковањем и пребирањем. На тај начин ће се лакше испунити очекивани стандарди и нећемо доћи у ситуацију да нам се од 10 килограма одбаци скоро половина", нагласио је Недимовић.


РИНА


16.04.2021.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO