Чаробне фруле настају у селу Чукојевац и то од шљивовог древета: Павле већ двадесет година прави овај традиционалан инструмент, умилни звуци обишли читав свет (ФОТО)

Краљево - Павле Обрадовић из села Чукојевац код Краљева један је од најпознатијих градитеља фрула из чије радионице је изашло на хиљаде модела овог инструмента, а умилни звуци разлежу се свим континентима. Неуморно прави фруле преко две деценије, а представљајући се на највећим српским саборима стекао је мајсторско писмо. Ипак, како каже - није свако дрво за свирало.


"Стабло шљиве, багрема или маслине може послужити као одличан материјал за прављење чаробне фруле, мада у нашем крају у равници се они теже налазе, и има их на већим надморским висинама. Показало се да најлеше звуке излазе из шљивовог дрвета. Када се фрула прави, грађа се мора извадити из самог срцета дрвета, сушити напољу на промаји, а да би се добио облик дрво се обради на стругу, и најбитније је да није сирово", рекао је за РИНУ овај дугогодишњи мајстор прављења фруле.

18.04.2021.


Fotografije