Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Невероватна игра медведа на планини Јадовник: Милош на хранилиште по први пут дошао са партнерком, уживали у гозби (ФОТО)(ВИДЕО)


Пријепоље – Маркирани медвед на Јадовнику који носи име Милош, први пут на хранилиште Кашан дошао је у пратњи друге јединке, а сигурносне камере забележиле су њихову занимљиву игру.

„Кад је Милош маркиран у удружeњу смо се шалили да смо га усвојили и да га морамо оженити. Изгледа да је он то ипак сад сам урадио, пронашао своју партнерку и са њом дошао на хранилиште. Гозбу је имао, на менију кукуруз, а за остало ће морати сам да се побрине“, испричао је кроз осмех Вјекослав  Јоксимовић председник УГ „Јадовник“.

Медвед Милош маркиран је на Јадовнику 2017. године, а након њега прошлог лета огрлицу је добио и медвед Бора. Међутим, он је са Јадовника прешао на Тару и тамо био у зимовнику.

„Медведи су се из хибернације пробудили до почетка марта, али зима је потрајала што им отежава потрагу за храном у природи, јер су предели под снегом и зато су стално на хранилишту Кашан. Ту им редовно износимо кукуруз, а забележен је долазак четири, пет јединки. Најчешће их разликујмо по величини, јер су у питању ноћни снимци и разлике минималне“, каже Јоксимовић.

Формирање хранилишта на Јадовнику не само да је од великог значаја за ове крупне животиње, већ и за мештане оближњих планиских села, пошто су медведи до 2009.године правили поприличну штету у домаћинствима чији се власници баве пчеларством.

„Након што смо на Кашан почели да износимо храну медведи на овој територији нису правили никакву штету. Они имају невероватно истанчан њух и тако крећу у потрагу за храном. Могу да је осете чак и у лименој конзерви. Дешавало се да на неких педесетак метара од хранилишта осете кукуруз у џаку и поједу га. Кад немају ништа пронаћи за јело, они се спуштају у цивилизацију и зато је формирање хранилишта јако важно“, наглашава Вјекослав.

Имајући у виду навике медведа у Западној Србији, очигледно да она стара српска изрека да „домаћин мора нахранити чељад у кући, стоку у штали и звериње у шуми“ итекако има смисла.

РИНА


17.04.2021.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO