Србија заузела високу позицију у свету по политичкој моћи жена: Једнаке могућности у свим сверама живота као код мушкараца

Према Индексу о моћи жена (Women’s Power Index), који објављује Савет за спољнополитичке односе (Council on Foreign Relations – CRF), Србија се по политичкој моћи жена налази на 26. месту од 193 рангиране државе.

„Индекс показује да је Србија једна од 22 земље на свету која на челу владе има жену, док смо по броју жена у извршној власти 19. на свету. У самом врху смо и по броју посланица у Народној скупштини, где заузимамо 24. место. Србија је у последњих седам година родну равноправност поставила за једну од приоритетнох области, много смо урадили и драго ми је да се то препознаје на глобалном нивоу. Ипак, још пуно посла је пред нама – да обезбедимо да жене имају једнаке могућности као и мушкарци, како у политичком, тако и у економском и друштвеном животу“, изјавила је овим поводом потпредседница Владе Србије и председница Kоординационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

19.04.2021.


Fotografije