Етнолог открива зашто се васкршња јаја најпре фарбају у црвену боју: Чуваркућа од прошле године никако се не баца, већ се враћа у приороду из које је узета, закопава у воћњаке и њиве (ФОТО)

Чачак – Најрадоснијем хришћанском празнику, претходи најтужнији дан у години а то је Велики петак. Симбол Васкрса су офарбана јаја, јер се верује да је јаје које је Богородица донела на Христов гроб постало црвено, пошто су неверници сматрали да ће он оживети уколико јаје поцрвени. Зато се она махом фарбају том бојом, нарочито прво, које има велики значај у нашој култури, оно чува дом и породицу до наредне године, тј Васкрса.

„Временом су уведене и друге боје, а поред фарбања, које је датира од давнина, ради се и шарање, али је оно новијег порекла и сеже два или три века у прошлост. На јајима се могу наћи махом хришћански симболи, али и све што људи сматрају да је прикладно и представља оно што желе да се догоди у будућности, како би се жеље оствариле снагом празника“, рекла је за РИНУ етнолог Снежана Ашанин.

30.04.2021.


Fotografije