Плата 100.000 динара, али слабо ко у Србији хоће да ради овај посао: Малинари муку муче да пронађу добре раднике, корона омела Савове планове да му берачи стигну из Румуније (ФОТО)

Лучани – Сезона бербе малина почиње за мање од месец дана, а осим рода и пласмана оно што брине пољопривреднике јесу сезонски радници које не могу да пронађу. Саво Добросављевић из села Вучковица до сада је раднике довозио из Руминије, али услед епидемије корона вируса сада за сваког мора да плаћа тестове што му се не исплати.  Овог лета ће његове малињаке осим чланова породице, после дужег времена да беру и радници из Србије које је једва нашао, иако су дневнице одличне и за мало више од месец  дана могу да зараде 100.000 динара.

„Све ће бити теже и теже наћи добре и квалитетне бераче. Више није као некад, када су се људи утркивали да дођу и зараде одличне плате у малињацима. Моје малине су 12 година брали радници из Румуније који су одлични и поштено зараде сваки динар. Међутим, ове године тестови су прескупи, нисам имао никакву рачуницу када бих све то плаћао. Нашао сам екипу из Грделице која ускоро долази, дневница им је 25 евра и добијају још пет евра за храну, пошто су тражили да сами себи спремају оброке“, изјавио је за РИНУ Добросављевић.

22.05.2021.


Fotografije