Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·     Novi detalji: Pet osoba povređeno u žestokom sudaru u Čačku, tri žene i dva muškarca primljeni u Urgentnu službu     ·     Saopštenje Skupštine Srbije: Ovako će objavljivati podaci o broju birača u svakom mestu     ·     Karambol u centru Čačka: Žestok sudar nekoliko vozila na raskrsnici, tri osobe povređene (FOTO)     ·     Vatreni obračun na autobuskoj stanici u Budvi: Mladići iz Berana fizički napali Budvanina, ovaj jednog od njih sutradan sačekao sa pištoljem i upucao     ·     Kristina i Milica ponos Srbije: Njihov san je - vojnička uniforma i čin podoficira, samoincijativno se prijavile na zahtevan i težak ali veoma perspektivan kurs (FOTO)     ·     Uboden nožem u srce u centru grada, izdahnuo na klupi: Danas se navršava punih osam godina od tragedije koja je pogodilla Čačak, sećanje na divnog mladića i dalje živi (FOTO)     ·     Studentski dom košta samo 10 evra mesečno, a dobija se i zagarantovana novčana stipendija: Besplatno školovanje za srpske srednjoškolce u Rusiji     ·     Vlast i delovi opozicije podržali spajanje izbora     ·     Krivična prijava protiv osumnjičenog za tešku krađu     ·     Ovako izgleda evropski "seljački turizam": Janko iz Slovenije napravio pravi spektakl na svom imanju, most od sibirskog bora, automat za ishranu prasića, plivanje u bazenu sa ribama i još mnogo toga (FOTO)     ·     Suvoborski Čak Noris, jači od groma i od konja: Mladena i Kokana udarila sila nebeska, životinja odmah nastradala a njemu nije bilo ništa - postao medicinski fenomen (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је биљка која се може јести од корена до цвета: Маслачак је ризница здравља из природе, има антиканцерогено дејство и одличан је за имунитет (ФОТО)


Миоиница - На падинама Дивчибара расте прегршт лековитих биљака, па је понекад само довољно изаћи у природу и себи обезбедити здравље. Међутим, врло често нисмо ни свесни какво богатсво имамо па се неретко лековите биљке газе иако могу бити веома благотворне. Једна од таквих је маслачак који је права ризница здравља и користан за многе бољке.


"То је биљка број један, она цела може да се једе, од корена до цвета. Има нектара, полена, медоносна је и у рано пролеће даје најбољу пчелињу пашу. Нарочито лековит је корен који је пун инулина и може да има антиканцерогено дејство. Маслачка има свуда, али нама очигледно недостаје воље да сами себи уберемо здравље. Уколико изађемо у природу, из ње се можемо вратити само богатији, и то за оно најважније а то је здравље", изјавио је за РИНУ биолог Предраг Петровић из села Паштрић надомак Мионице.


Маслачак је биљка која поред инулина садржи и велике количине калијума, витамина ц, а, б, е, и гвожђа. Али богат је и калцијумом, цинком, натријумом, манганом, бакаром и магнезијумом.


"У време епидемије корона вируса веома значајним показао се имунитет. А управо маслачак је тај који његово стање може да одржи на завидном нивоу. Потребно је да у блендеру самељете маслачак, лимун и мед, смесу држите у фрижидеру и конзумирате неколико пута дневно и имаћете више снаге и боље стање имунитета", рекао је Петровић.


У исхрани се највише користи лист маслачка, а због бројних нутритивно вредних фитохемикалија који садржи, лишће маслачка се препоручује као веома добро у исхрани. Салата од маслачка се прави од сасвим младих листова који су убрани далеко од загађених подручја.


РИНА


03.05.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO