Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablitaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·     Vučić se danas obraća javnosti u 18 časova     ·     U Bosni i Hercegovini uhapšene tri osobe u vezi sa nestankom Danke Ilić     ·     Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·    


Autor: RINA.rs


Први Штедлеров брзи воз стиже у Србију за пет месеци: Саобраћају 200 километара на сат и најмодернији у Европи (ФОТО)


Први воз за брзине до 200 километара на сат, који је држава Србија наручила од еминентне швајцарске компаније Штадлер, биће испоручен за пет месеци, најавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић. Током посете производним погонима Штадлера у Цириху, министру Момировићу и српској делегацији показане су електромоторне гарнитуре, које ће бити испоручене Србији, а експерти компаније Штадлер су презентовали производне капацитете, начин рада и комплетну понуду.

“Показали су нам, у фази монтаже, прве брзе возове који ће саобраћати 200 км/х од Београда до Новог Сада. Ови возови су будућност и то не далека, већ блиска будућност. Исти возови саобраћају швајцарским и аустријским брзим пругама и представљају врхунац квалитета о безбедности. Поносан сам јер сведочимо преломном тренутку у историји српских железница. Ово је резултат снажне економије и успона Србије”, нагласио је министар Момировић,

Према његовим речима, Србија је заинтересована за стратешко партнерство са компанијом Штадлер у намери да, ако се створе услови, да и код нас буде покренута производња ових најмодернијих возова.  

“Презентовали су нам историју и капацитете компаније Штадлер и импресионирани смо обимом њиховог пословања, преко целе Европске уније до Украјине и шире. Kао што сарађујемо са бројним светским компанија, и као што смо их привукли да инвестирају у Србију, и компанији Штадлер упутићемо позив за сарадњу”, рекао је министар.

Током обиласка производних капацитета компаније Штадлер и презентације електромоторних гарнитура које ће да буду испоручене Србији, министар Момировић је имао прилику да се сретне и са Добривојем Михајловићем, једним од контролора квалитета у производном погону Штадлера.

“Пријатно су ме изненадили, када су ми открили да и један Србин учествује у производњи и монтажи ових првих српских брзих возова. Имамо вредне и паметне људе који раде широм Европе на најодговорнијим пословима и надам се да ћемо једног дана да створимо услове да се ти исти послови обављају у Србији”, рекао је министар Момировић.

Брза пругу Београд-Нови Сад за брзине до 200км/ч, биће завршена до краја године, након чега следи тестирање брзе пруге и возова, док ће грађани почетком наредне године моћи да путују новим и модерним возовима. У складу са уговором, захтевани рок за испоруку првог воза је 31. октобар 2021. године, а другог и трећег 31. децембар 2021.То су четвороделне електромоторне гарнитуре, укупног капацитета 316 седишта, укључујући и места за смештај особа са смањеном покретљивошћу. Ови возови представљају право мало чудо технике и безбедности, поседују модеран дизајн, изузетан комфор, седишта за први и други разред, посебан простор за инвалиде и апсолутна прилагођеност особама са смањеном покретљивошћу, интернет, чак и машину за топле напитке.

РИНА


31.05.2021.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO