Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ове животиње су најпрофитабилније за узгој: Епидемија корона вируса вишеструко повећала потражњу за козјим млеком, Рацковићи дневно продају преко 50 литара (ФОТО)


Чачак - Рацковићи из чачанског насеља Љубић већ годинама уназад баве се козарством, продаја млека током претходних месеци нагало је скочила, па могу да остваре профит јер цена по литру износи 200 динара. Све што произведу они и продају током истог дана,  а козје млеко најбоље је конзумирати управо свеже и неварено.

„Ово млеко користи се као лек за многе болести попут бронхитиса, анемије, сузбијање алергија и  одлично је за јачање имунитета. Барем чаша дневно, то нека буде доза здравља, а верујте да је од почетка пандемије корона вируса итекако повећана потражња за козјим млеком који је изузетно користан у лечењу плућних болести", каже Радмила Рацковић.

Са некада 330 коза, Рацковићи данас имају 45 грла , од којих је 30 у мужи што је сасвим довољно да се посао обави у кругу породице и оствари профитабилност. Некада су производили и козји сир, али су временом схватили да је најпаметније радити само онолико колико сам могу да постигну.

„Тетка ми је десна рука, она обавља мужу, отац је највише окренут пољским радовима како би обезбедили довољно хране, мајка и супруга су свакодневно ту да притекну у помоћ,а ја радим доставу млека. Око 50 литара дневно заврши код купаца. Цена млека се није мењала годинама и само на овај начин, не прерадом, већ продајом, може да се оствари профит и да производња буде одржива“ каже Радисав Рацковић.

Услед пандемије корона вируса, повећана је потражња за козјим млеком које се сматра најздравијом намирницом на свету, најсличнијој мајчином млеку.

"Било је тренутака када нисмо имали довољно млека, јер је заиста потражња за козјим млеком повећана од када је кренула корона. Када упоредим произвођаче крављег млека, не знам шта да кажем осим да су у врло тешкој ситуацији, јер је откупна цена у овим крајевима од 25 до 35 динара по литру, три литра млека једнака су једном пиву, тако да је рачуница просто једноставна , а то је да нема рачунице. Плашим се да ће и оно мало људи који су остали у овој производњи  ускоро одустати и да у скоријом будућности  нећемо видети краву,", додаје Радисав Рацковић. Овај млади пољопривредник закључује да је данас  итекако боље имати три козе него једну краву.

„Имајте на уму да док ова, једна од најважнијих животних намирница стигне до ваше трпезе, предстоји много рада и труда оних који се баве овом производњом“, додао је овај Чачанин.

Козје млеко користи се као лек за многе болести попут бронхитиса, анемије, сузбијање алергија и  одлично је за јачање имунитета.

РИНА


02.06.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO