Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·    


Autor: RINA.rs


На имању Црнојевића живи највише сеоских ластa: Пребројано чак 101 активно гнездо, а домаћица Мира спасила је на стотине ових птичица


Домаћинство Мире Црнојевић из Сремских Карловаца је са 101 активним гнездом сеоских ласта победник овогодишњег такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале". Породица Црнојевић осваја признање и тону кукуруза као награду за љубав и гостопримство сеоским ластама.

Победничко домаћинство Црнојевић, ушушкано на обронцима Фрушке горе, гаји свиње и брине о 101 гнезду сеоских ласта које украшавају таванице штала и помоћних објеката на њиховом имању. И ове године се потврђује правило да су за победу потребна три услова – штале са таваницом од дрвених греда и дасака за које сеоске ласте лако лепе своја гнезда направљена од блата, отворена врата и прозори кроз која сеоске ласте слободно улећу и излећу, и незапрашивање штала инсектицидима за сузбијање мува и комараца.

„Од давнина се људи диве и указују велико поштовање сеоским ластама. Зато нас одушеве људи који оду корак даље као наша победница Мира која је десетине гнезда која су отпала или су претила да ће отпасти, увезала џаковима за кромпир, разним тканинама, подупрла дрвеним дакама, пластичним посудама, и на тај начин омогућила преживљавање десетина, ако не и стотина, сеоских ласта које се гнезде у њеном домаћинству", истакао је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Како би сви учесници такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале" имали шансу да буду награђени за љубав и бригу о сеоским ластам, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије је и ове године организовало извлачење „Срећно гнездо", у коме су учествовала сва домаћинства која су испунила услове за учешће у такмичењу, а то је да имају макар једно активно гнездо сеоских ласта у свом домаћинству.

Највише среће у извлачењу „Срећно гнездо" сеоске ласте донеле су домаћину Живораду Маринковићу из Старог Села код Велике Плане, који у свом домаћинству има једно активно гнездо сеоских ласта. Домаћину Живораду су сеоске ласте поред среће донеле и ваучер у вредности од 12.000 динара за куповину садница воћа.

„Друштво за заштиту и проучавање птица Србије овим такмичењем жели да укаже на чињеницу да су мала сеоска домаћинства која се пољопривредом баве на традиционалан начин и природа која зависи од њих угрожени и да им прети нестанак услед замирања села и притиска који ствара модерна пољопривреда. Зато је неопходна системска подршка малим сеоским домаћинствима која желе да се баве пољопривредом на одржив начин“, рекао је Ружић.

Да сеоске ласте не угрожава само замирање села и модерна пољопривреда већ и лоши временски услови говори податак да је ове године учествовао скоро идентичан број учесника као и прошле године (2020. - 452; 2021. – 446) али је забележено 1.039 активних гнезда мање (2020. – 4.605; 2021. – 3.566). Учесници су приликом пријава за такмичење указивали на чињеницу да су се сеоске ласте ове године због хладног и кишовитог пролећа касније вратиле и то у значајно мањем броју. Хладно и кишовито време није погодно за развијање летећих инсеката којима се сеоске ласте хране што значајно отежава њихово преживљавање у таквим временским условима.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије организује такмичење „Домаћинство које су ласте изабрале" у оквиру програма „Пролеће уживо" (Спринг Аливе) који се спроводи широм Африке и Евроазије у циљу образовања јавности о сеоби птица, њиховој угтожености и заштити. 

Ове године је, у овом несвакидашњем такмичењу, које слави природу и село, учествовало 446 домаћинства из свих крајева Србије. Укупно у свим домаћинствима која су учествовала у такмичењу настањено је више од 21.000 сеоских ласта у 3.566 гнезда.

РИНА


14.06.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO