Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Путир ужичког кујунџије почетком прошлог века предствљао Србију на изложби у Паризу: Часовничарска радња Петровића постоји пуних 150 година и они су прави чувари традиције (ФОТО)


Ужице – У ери модерних технологија кад смо преплављени најсавременијим мобилним телефонима и дигатилним сатовима, једна породица у Ужицу и даље чува дух старих времена. Часовничарска радња Петровића постоји већ пуних 150 година и на њена врата не ставља се катанац, већ напротив ради се сваки дан.

Зачетник овог заната био је кујунџија Сретен Петровић, који је прво правио предмете од сребра, а касније су у његов дом стигли и први сатови и то из Немачке. Његовим стопама су касније наставили његови синови, унуци и прауници. Данас овај породични посао води Сретенова снаха  удата за његовог чукунунука. Године искуства су иза ње и увек прецизно изврши и најзахтевније поправке како би часовници показали тачно време.

„Свој посао радим са радошћу као и првог дана иако су се времена променила па за разлику од пре, сада се на сатовима мењају само каиш, батерија или механизам. Драго ми је што су и моја деца заволела посао, па нема сумње да ће се традиција наставити. Нема ништа лепше него кад је неки посао породични, тада сте још више и чвршће везани и спремни на све изазове како би опстао“, рекла је Светлана за РИНУ.

Колики историјски значај имају предмети направљени у овој часовничарској радњи која постоји чак век ипо, показује и чињеница да се Сретенова дела чувају са пуном пажњом, а била су изложена  и у паришком музеју.

„Најзначајније Сретеново дело је путир са којим се Србија 1900. године представила на светској изложби у Паризу, данас се он чува у  београдском Етнографском музеју. Његова дела налазе се и у Народном музеју у Ужицу. Све то сведочи о једном давно минулом временом, породичном стваралаштву и представљају својеврсну хронику града“, каже Светлана.

Она каже да ће и њена деца наставити традицију, а да овај посао има будућност, сведоче бројни Ужичани који пре свега са поштовањем улазе у ову радњу.

"Не постоји особа која може изаћи без лепе речи, прво људи који раде овде и познаваоци посла и пре свега исркрени пријатељи, и чувари традиције. Мислим да људи чине све, а остало је занат", казале су муштерије.

Четири генерације породице Петровић служиле су времену, али и време њима. Неизневерена породична традиција сигурно ће знати да награди и њихове потомке.

РИНА


15.06.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO