Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Након што су им три пута враћали спискове, радницима ФРА коначно исплаћују новац: Отпремнине за неколико стотина радника лежу на рачуне


Чачак - Након четири месеца чекања, на рачуне радника чачанске Фабрике резног алата почеле су да лежу прве уплате отпремнина и других дуговања. 

 

Прве отпремнине, у висини трећине бруто личног дохотка оствареног за сваку годину рада, добиће 102 радника који имају више од 40 година радног стажа, док ће 289 радника, који не задовољавају услов за пензију, добити по 200 евра за сваку годину радног односа.

 

Такође, биће исплаћена и 73 радника који су закључили уговор о раду након 2014. године. Председник Индустријског синдиката ФРА Душан Ђелић рекао је да се нада да ће све уплате бити извршене до краја месеца.

 

„Након што су нам три пута враћали спискове на додатну исправку за категорију радника који не задовољавају услов за пензију, коначно смо добили позитиван одговор комисије Министарства за рад и социјална питања. Сви спискови су уредни, а у наредном периоду наставиће се са исплатом за другу и трећу категорију радника" - изјавио је председник Индустријског синдиката ФРА Душан Ђелић.

 

Он је нагласио и то да ће Фонд солидарности надлежног министарства исплатити девет заосталих плата у висини минималца оним радницима који плату нису примали претходних једанаест месеци.

 

Подсетимо, Фабрика резног алата од 2008. године тражи купца. Услед оптерећења задужењима, 2015. године део фабрике одлази у стечај. Међутим, према најавама Душана Ђелића, део радника који користи соцојални програм ускоро ће се вратити на посао.

 

„Сада је извесно да се оснива ново предузеће које ће се звати Фабрика за обраду метала, нашли смо купца и настављамо са истим програмом резног алата, који ће запослити 210 људи."

 

„ФРА” је основана 1953. године од када је производила алате од висококвалитетног челика који је извозила у земље у региону. Фабрика се бавила и производњом за војну индустрију и до краја 90-их година је запошљавала око 4.200 радника.

РИНА

 

 

 


09.07.2021.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO